Her er kvægbedriftens vigtigste maskine - og den kræver masser af kærlighed

Ugen på spidsen: Glem traktoren! Fuldfoderblanderen er kvægbedriftens vigtigste redskab, og for få tusind kroner ekstra brugt på et foderstyringssystem med DMS-dataudveksling bliver din fodringsøkonomi pludselig synlig og til at arbejde med på et helt andet niveau end før, påpeger denne uges klummeskribent på Kvæg Plus.

I weekenden kan du på kvægsiderne i LandbrugsAvisen læse en historie om en ny fuldfoderblander på den kendte kvægejendom Vejlskovgaard ved Odder i Østjylland.

Normalt er en fuldfoderblander ikke værd at ofre en hel side på, men eksemplet fra Vejlskovgaard er interessant, fordi det sætter fokus på, hvor vigtig fuldfoderblanderen er på ethvert kvægbrug.

Udstyret på den rette måde binder fuldfoderblanderen nemlig hele bedriften sammen ved at lukke en masse huller i datakæden i mælkeproduktionen.

Med CowConncet eller et foderstyringssystem fra Dinamica Generale monteret på fuldfoderblanderen kan data nemlig flyde frit mellem blanderen og DMS (og tilknyttede smartphones og iPads og pc’er), og det løfter optimeringsmulighederne til et helt nyt niveau.

Det er også præcis sådan, Vejlskovgaard vil bruge CowConnect på sin nye fuldfoderblander.

Planlagt foder og udfodret foder

Med det nye lagerstyringsmodul integreret i DMS bliver ikke bare selve fodringen, men også marken ’synlig’ på en helt anden måde blandt bedriftens optimeringsmuligheder. Derved bliver det også muligt at arbejder med udbytter og spild.

Samtidig giver den receptstyrede og vægtbaserede måde, som de nye værktøjer guider dig gennem selve arbejdet med at læse foder på, en mere nøjagtig fodring.

Fodringen bliver også mere ens fra dag til dag, uanset hvem der bemander læssemaskinens kabine.

Det sætter alle køer stor pris på.

Og hvorfor bruge tid og penge på en foderplan, hvis ikke det er et mål at følge den? Og hvorfor ikke lave en daglig EFK og se, om kursen er rigtig eller skal justeres?

Ny teknik giver nye muligheder

Så det er slet ikke traktoren foran fuldfoderblanderen, du skal bekymre dig om. Trækdyret skal bare være stærkt nok, nøjsom med dieselen og have en tap bagud.

Det er udstyrslisten på din næste fuldfoderblander, der kræver den store opmærksomhed. Hvordan guider den dig gennem fodringen? Hvordan udveksler den data med DMS? Har den flere trin i gearkassen? Skifter gearkassen automatisk? Er modskærene hydraulisk regulerbare? Er bund og sider i blandekarret forstærket? Er der mulighed for at udskifte belægningen på snegleforkanterne?

Listen over relevante spørgsmål til din næste blander er meget længere end eksemplerne nævnt her…

Heldigvis kan de to nævnte foderstyringsværktøjer tilkøbes og monteres på så godt som alle typer blandere, mens andre valgmuligheder låses ved selve bestillingen.

Så vi skal læse om Vejlskovgaard og andre bedrifter nye fuldfoderblandere for at blive mindet om at følge med og udnytte de muligheder, ny teknik giver.

Claus Solhøj, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.