Her fodres 40 til 70 kalve med sutteflasker hver dag

På Bakkegården ved Grenaa har man god erfaring med at mælkefodre kalve med sutteflasker.

Det vil være et skridt i retningen mod kalvenes naturlige måde at drikke på, og stilles det rigtigt an, giver det ikke mere arbejde.

Med de argumenter gik Sandra Pico Nielsen til sin chef, Mogens Hjort Jensen, Bakkegården ved Grenaa. Målet var at få ham overbevist om, at skålene til mælk skulle droppes og erstattes med sutteflasker.

Sandras mission lykkedes, og på Kalvens Dag 2022 kunne hun fortælle om de foreløbige erfaringer.

Samme tidsforbrug

På bedriften med 490 årskøer mælkefodres der mellem 40 og 70 kalve på daglig basis. I spidsbelastninger med mange kælvninger er der op til 90 kalve at mælkefodre.

- Og det tager ikke længere tid end før. Vi mælkefodrer tre gange og bruger nogle timer på dagens første fodring, fordi vi også strøer og så videre. Ved de øvrige to mælkefodringer er tidsforbruget cirka 30 minutter per gang, fortalte Sandra Pico Nielsen.

Bedriften har investeret i udstyr til at fylde flaskerne og til at vaske dem.

Der kan være 2,5 liter mælk i en flaske, og kalvene får tre flasker om dagen. Kalve på fravænning får en halv flaske, og man benytter forskelligt farvede bånd på boksene til at vise, hvor meget mælk der skal gives.

- Hos os kan og skal alle kunne passe kalve, så vi har sat det i et overskueligt system, begrundede Sandra Pico Nielsen.

Udstyret til at håndtere mælken skylles og vaskes hver dag, og én gang om ugen tages højtryksrenseren i brug.

- Det har vist sig, at der er mange hjørner og kroge, hvor mælkerester kan gemme sig. Så vi bruger lidt mere tid på rengøring, lød det fra Sandra Pico Nielsen.

Lettere for kalvene

Tid spares der til gengæld ved, at kalvene hurtigt lærer at drikke af sutteflaskerne. Der sker også en bedre stimulering af refleksen i bollerenden. Efter mælkefodring finder kalvene hurtigere ro eller bruger tid på at lege.

For kalvepasserne har systemet den yderligere fordel, at der er færre dårlige arbejdsstillinger og færre tunge løft. Rengøring af udstyr kan også ske i et opvarmet kalvekøkken.

Kalvenes tilvækst er registreret til 1.000-1.200 gram om dagen og dødeligheden er 1,8 procent.

Faktaboks

  • Der mælkefodres tre gange dagligt med op til 7,5 liter per kalv per dag.
  • Der udfodres kalvefoder to gange om dagen - altid adgang til foder.
  • Der benyttes handsker, når en kalv håndteres, og der skiftes handsker mellem håndtering af forskellige kalve.
  • Koste og grebe fra kalvestalden bliver der. Det flyttes ikke af hensyn til smitterisiko fra ældre dyr.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.