Her kommer køerne på seniorordning - og leverer 42 ton mælk før pension

Tag særlige hensyn til de yngste og ældste køer, lyder rådet fra Aldert van der Spek, som har en af landets bedste besætninger målt på livsydelse.

Der ligger tusindvis af kg mælk gemt i holdopdeling og særlige hensyn til de yngste og ældste køer.

Det mener Aldert van der Spek, Brørup, som i en lang årrække har kunnet fremvise en af de bedste besætninger målt på livsydelse.

Aktuelt afgår køerne efter produktion af 42 ton EKM eller 18,7 kg EKM pr. levedag, præstationer, som skyldes en bred indsats, men især inddeling i hold, mener den erfarne mælkeproducent.

Selv har han fire til fem hold, som spænder fra et nykælverhold til et særligt seniorhold med op til 40 køer, som har behov for en beskyttet tilværelse.

»Der går 20 til 40 køer i seniorholdet, og det er afstemt med pladserne i malkestalden, så de skal vente ret kort tid på malkning. Det er den slags små hensyn, som gør, at køerne fortsætter med at producere mælk i lang tid«, lyder Alderts mangeårige erfaring.

Ens fodring

Køerne fodres næsten ens, uanset hvilket hold de befinder sig i. Nykælverne får dog et kg ekstra tilskudsfoder om dagen for at sikre energibehovet i de første tre måneder efter kælvning.

Hvis køerne er velfungerende efter nykælverperioden, flyttes de til staldens største hold, mens køer med celletalsproblemer, benproblemer eller paraTB har særlige hold for at hindre smittespredning til de øvrige køer.

Stalden, som blev bygget i 2001, har sand i båsene og dybstrøelse i boksen lige uden for malkestalden.

»Sandet har uden tvivl også en vis del af æren for de gode resultater«, mener Aldert van der Spek.

Kan nøjes med 200 kvier

Hvor meget livsydelsen betyder for økonomien, kan være svært at svare på. I Aldert van der Speks tilfælde betyder den høje livsydelse, at han ikke skal udskifte køer så ofte som gennemsnittet.

»Vi kan nøjes med 200 kvier til de 300 køer, og vi har overskud af lavdrægtige kvier, som kan sælges til en god pris«, fortæller han.

I den anden ende af livet sætter han en ære i så vidt muligt at færdigfede køerne før udsætning, så de kan indbringe mindst 7.500 kroner ved slagtning.

»Hvis ikke køerne er besværet, skal de ikke slagtes, før de giver mindre end 20 kg EKM pr. /dag. Økonomisk set er det bedre at sælge kvier til levebrug, end at de skal skubbe velfungerende køer ud«, mener Aldert van der Spek.

Faktaboks

  • Aldert van der Spek
  • Tirslund ved Brørup
  • 315 årskøer
  • 1,9 pct. døde køer
  • Høj livsydelse
  • Holsteinbesætning - både rød og sort.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.