Hjemmeundervisning i klove, fik antal skader ned

Bedre klovbeskæring skal gøre køerne mere holdbare på sigt hos Niels Hedermann.

Før var der typisk 25 akutklove, når de skulle klovbeskære hos Niels Hedermann Pedersen, Klovborg, i dag er der typisk 15.

Antallet af skader er faldet, efter at de, som Niels Hedermann kalder det, har fået hjemmeundervisning i klovbeskæring af dyrlæge Kurt Bach, VikingDanmark.

Hos Niels Hedermann beskærer de selv klove hver uge. Halvanden mand er optaget af det fem timer hver onsdag, og i det lange løb er det vigtigt, at kvaliteten af klovbeskæringen af de 1.300 jerseykøer er så god som mulig, og derfor inviterede de Kurt Bach indenfor.

Sunde klove er afgørende for, at koen æder meget, og det betyder noget for både mælkeydelse, reproduktion og holdbarhed - de faktorer, som er afgørende for økonomien i et kvægbrug.

»Det er med til at få de dårlige vaner væk. Kloven er et kardinalpunkt for koen, og der skal ikke så meget til at beskære klovene forkert«, siger Niels Hedermann.

De lærte bl.a. at det handler meget om hældningen på beskæringen, som de nu har justeret, og at der er forskel på kvægracer. De tog nu og da for meget af i spidsen af kloven.

»Tager man mere end nødvendigt, kan der viser sig en skade næste gang, koen skal klovbeskæres«, erfarer han.

Klovbeskærer efter plan

De klovbeskærer konsekvent 80 dage efter kælvning og 14 dage inden goldning. Dertil kommer dem, som trænger. Det er tre måneder siden, at Kurt Bach var på besøg, og Niels Hedermann kan se, at der er færre akutklove at gå i gang med. Det er endda typisk gamle skader, så han forventer endnu større effekt på sigt.

»Vi er kommet af med nogle dumme vaner, og det har givet effekt«, siger han.

Praktiske råd

Samtidig skal han også passe de mange praktiske råd ind i en travl hverdag.

»Vi har fundet en middelvej mellem de teorier, Kurt Bach har, og det, vi selv gør«, forklarer Niels Hedermann.

Han har været glad for rådgivningsbesøget fra VikingDanmark og får et opfølgende besøg efter et halvt år. Hans lokale rådgiver hos LandboNord er dog også inde over tillige med dyrlægen, så der er løbende opfølgning.

»Målet for os er, at køerne bliver mere holdbare, og det kræver gode klove at have holdbare køer«, understreger han.

Faktaboks

Intensiv klovrådgivning

  • VikingDanmark tilbyder klovrådgivning ved dyrlæge Kurt Bach
  • Et besøg koster 3.500 kr. og involverer en halv dags besøg samt en afrapportering
  • Afrapportering består bl.a. af simherdberegning, der simulerer, hvordan klovsundhed og økonomi vil udvikle sig med den indsats, rådgivningen lyder på.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.