Hold øje med græstetani nu
Græstetani forekommer hyppigere hos økologiske køer, da de er på græs til 1. november.

Hvis køerne har nervøse sitringer i hoved og hals, stiv og usikker gang, fremstående øjne, eller de slører tænder og har højt løftet hoved, kan det være tegn på græstetani. Hvis ikke der skrides ind over for dette, kan dyrene dø.

Græstetani skyldes magnesiummangel eller en ubalance mellem magnesium og andre mineraler. Et højt niveau af kalium hæmmer optagelsen af magnesium og kan udløse græstetani. Derfor er behandlingen også at give magnesium.

De danske normer for magnesium til malkekøer tager højde for de forskellige situationer med hensyn til Mg-udnyttelse. Normerne foreskriver 50 procent mere magnesium under afgræsning, hvilket også kan være gældende ved anvendelse af store mængder konserveret græs. Derudover er anbefalingerne 20-30 gram magnesium ekstra pr. dag, hvis der er risiko for græstetani.

Koldt og vådt vejr kan udløse voldsomme symptomer. Også gødsket græs og højt niveau af letopløseligt protein i græsset kan være en udløsende faktor.

Græstetani forekommer hyppigere hos økologiske køer, da de er på græs til 1. november.

En årsag til, at problemet måske er lidt større i nogle år end i andre, kan være, at en eksplosiv græsvækst kan betyde et meget hurtigere foderskift til store mængder græs. Samtidig kan sukkerindholdet have betydning, da det i forsøg vist sig at have en positiv indflydelse på Mg-absorptionen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.