Hold øje med svampe i majs

Der er nu fund af begyndende angreb af majsøjeplet og -bladplet. Men i de fleste marker er majsen ikke langt nok fremme til bekæmpelse endnu på grund af det kolde vejr.

»I majsen begynder der at komme sygdomme på de større blade. De billeder af majsøjeplet, jeg har taget, er fra en flerårs majsmark, som er pløjet ordentligt, så der ligger stort set ingen planterester på jorden. Marken bliver forventelig behandlet om en uges tid med 0,4-0,5 Opera.«

Det fortæller Jakob Skodborg Jensen, Agronomy Manager hos BASF, som først på ugen fandt begyndende angreb af majsøjeplet i majsmarler i det syd- og sønderjyske.

»Bemærk at hanblomsten er på vej frem allerede nu hvor majsen er 1,20-1,30 høj. Og der er ingen kolber eller anlæg til kolber pt. Så majsen har brug for alt den hjælp, den kan få. Og med Opera kan vi øge klorofylindholdet og herved fotosyntesen samtidig med, at vi holder sygdomme væk. Majsen får også større tolerance overfor kulde, sygdomme og andre stressfaktorer,« siger han.

Bladplet og øjeplet i majs

Seges ugentlige registreringsnet følger skadegørere i 27 majsmarker lige nu, hvoraf 18 marker er pløjet og 9 marker er upløjet. Alle marker har forfrugt majs.

Registreringsnettet meldte først på ugen, at planteavlskonsulenter landet over nu har fundet angreb af majsøjeplet i 30 procent af de pløjede majsmarker og 50 procent af de upløjede. I gennemsnit er der 32 procent angrebne planter i de pløjede marker, og 22 procent angrebne planter i de upløjede marker med majsøjeplet.

Og angreb af majsbladplet er hidtil kun fundet i en procent planterne i to upløjede marker og én pløjet mark som gennemsnit.

Seges anbefaler

Seges anbefaler, at svampesygdomme i majs bekæmpes, hvis der er 5-10 pct. angrebne planter (indtil sprøjtefristen, som er blomstring, st. 65). Men i risikomarker med forfrugt majs og samtidig reduceret jordbearbejdning anbefales bekæmpelse generelt, fordi risikoen for angreb her er høj.

Ifølge specialkonsulent Marian Damsgaard Thorsted, Planter & Miljø fra Seges er der derfor endnu ikke bekæmpelsesbehov mod svampesygdomme i ret mange majsmarker, fordi majsen ikke er ret langt fremme i udviklingen, og fordi angrebene er svage.

I de længst udviklede marker med angreb af majsøjeplet kan bekæmpelse dog være aktuel. Det vil fortrinsvis være i upløjede marker hvor der dyrkes majs efter majs. Hun foreslår 0,5-0,70 l/ha Opera til bekæmpelse. Én behandling er oftest tilstrækkelig, men en splitbehandling med 0,5 l Opera med 2-3 ugers mellemrum kan være aktuel.

Det gennemsnitlige vækststadie i majs er 33, men der er en spredning fra stadium 15-51.

Forhold der fremmer angreb

Majsøjeplet trives under kølige (15-22 °C) og fugtige forhold, mens majsbladplet trives bedst ved lidt højere temperaturer (20-28 °C) og bladfugt.

Der findes ingen varslingstjeneste for de to svampesygdomme. I Slesvig Holsten arbejdes med en klimamodel for majsøjeplet, hvor indledende undersøgelser tyder på, at perioder med over 35 timer med bladfugt/over 85 pct. luftfugtighed giver infektion. Da der oftest er bladfugt om natten, øger især mange timer med nedbør om dagen risikoen for angreb. Det fortæller Ghita Cordsen Nielsen, landskonsulent, Seges.

Marker, der er mest udsatte for angreb, er marker med forfrugt majs og samtidig reduceret jordbearbejdning med mange planterester, fordi smitstof af majsbladplet og majsøjeplet overlever på planterester af majs. Kernemajs og kolbemajs er mere udsatte for angreb end majshelsæd, fordi vækstperioden er længere, og svampene derfor har længere tid til at brede sig.

Majshalvmøl

Registeringsnettet har udstationeret feromonfælder til at følge forekomsten af majshalvmøl i 26 majsmarker. Og der er fundet majshalvmøl på fire lokaliteter i denne uge, heraf to nye lokaliteter, én i Midtjylland og én i Sønderjylland. I Midtjylland er der fundet en majshalvmøl (fundet er dog ikke verificeret endnu). Og på den nye lokalitet i Sønderjylland er der fundet fem majshalvmøl i de seneste otte dage. Desuden er der fundet to majshalvmøl på en lokalitet i Sønderjylland og to majshalvmøl på en lokalitet på Sydsjælland.

Tidligere er der fundet et eller flere majshalvmøl på Bornholm (to lokaliteter), Lolland Falster (to lokaliteter), Vestsjælland (en lokalitet), Sydsjælland (en lokalitet) og Sønderjylland (to lokaliteter).

Følg majsens udvikling

Se udviklingen af majsen igennem den sidste måned på BASFs Fieldeye kamera på www.agro.basf.dk

Her kan man se, hvor meget majsen reelt er vokset. Fieldeye kameraet står i en pløjet majsmark efter majs hos Henrik Dahl fra Trelde ved Fredericia. Arealet lige omkring Fieldeye udstyret bliver ikke svampebekæmpet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.