Hold kalven tør i det kolde vejr

Kalven øger sin energiomsætning når det bliver koldt, derfor har den også brug for øget energitildeling.

Af Amalie Helene Bonnerup, kvægrådgiver, LandboNord

Vinter, kulde og fugtigt vejr har meldt sin ankomst, og det betaler sig i høj grad at have ekstra fokus hos kalvene. Kalven under 3 uger oplever kuldestress allerede når temperaturen kommer under 15 grader. Bliver kalven afkølet, så er der risiko for at den bliver syg, derfor skal den nyfødte kalv blive tør hurtigst muligt. Enten ved at lade koen slikke den tør eller ved at tørre kalven manuelt. En varmelampe er et godt supplement til at tørre den nyfødte kalv, men også til at holde en syg diarre kalv tør. 

Er benene kolde når kalven ligger i halmen? Så fryser den. Kalveboksen skal strøes hver dag, det er vigtigt at boksen er tør, det giver de bedste forudsætning for at holde kalven tør. Er strøelsen våd, så skal kalven bruge mere energi på at holde varmen. Et godt supplement til at holde kalven varm er et kalvedækken. Dog skal man være opmærksomhed på om dækkenet er tørt da et vådt dækken hurtigt kan køle kalven og dermed have modsatte effekt.

Svingninger i temperaturen

Svingninger i temperaturen er en udfordring for kalven. I koldt vejr har kalven gavn af en lang og tæt pels, men i varmere vejr kan det være en ulempe. Kommer kalven til at svede og blive våd, så afkøles den hurtigere når temperaturen falder. Dermed er den mere modtagelig overfor sygdomme. En måde at løse denne udfordring er ved at klippe kalven. To baner langs ryggen er tilstrækkeligt.

Ekstra energitildeling

Kalven øger sin energiomsætning når det bliver koldt, derfor har den også brug for øget energitildeling. Dette kan gøres ved at tildele kalven 10% ekstra sødmælk dagligt svarende til ½-1 liter ekstra sødmælk. Et anden simpelt råd er at tildele varmt frem for koldt vand til kalven, dermed skal kalven ikke bruge energi på at varme vandet op.

Overgangsmælk er værdifuld og kan styrke immunforsvaret

Få mere ud af mælken de første dage efter kælvning. Den mælk koen producerer de første 3-4 dage efter kælvning er fyldt med energi, fedt, protein og hormoner, som er særlig gode for den lille kalv. Det giver derfor god mening at malke det fra og give det til de yngste kalve. Ved tildeling af overgangsmælk, så påvirker det positivt kalvens tilvækst og kalvens tarm-udvikling, hvilket giver forbedret sundhed og kan reducere antal af dage med feber. Du kan altså booste dine kalve ekstra ved at give denne højenergi mælk (overgangsmælk).
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.