Hollandske fosfat-regler kan koste 45.000 kr. pr. ko

Hollandske landmænd skal købe fosfatrettigheder for at udvide.

Husdyrbestanden i Holland er meget tæt, og det presser miljøet. Derfor får husdyrproducenter tildelt fosfat-rettigheder. De kan kun udvide bedriften, hvis de har disse rettigheder, og må altså købe af hinanden hvis de vil udvide. Landmænd, som ophører, kan få værdi ud af det.

Hollandske husdyrproducenter har fået tildelt rettigheder efter, hvad de havde af dyr i juni sidste år. En malkeko der giver 10.000 liter årligt svarer til 46,4 kg fosfat. Hvis de øger antallet af køer, skal de have flere rettigheder.

Op til 45.000 kr. pr. ko

Hvad fosfatrettighederne vil komme til at koste, vil tiden vise. Grundet lave mælkepriser er der ikke gang i mange nye, store projekter og derfor heller ikke handel med rettigheder. Det er der derimod på fjerkræområdet, hvor prisen for en fosfatrettighed til en kylling er 12 kr. pt. På kvægområdet har priser på 5.-6.000 euro pr. ko været på tale, ifølge den hollandske landmand Rik Lagendijk. Men markedet bestemmer. Det kan også være 2.000 euro. Men selv 2.000 euro svarer immervæk også til 15.000 kr.

Kæmpe udfordring

De ser det som en kæmpe udfordring, fordi det lægger et pres under mulighederne for at udvide og effektivisere bedrifter. Landmænd, der var i gang med udvidelser for et år siden, er angiveligt kommet i klemme, fordi de pludselig mangler fosfatrettigheder til de ekstra køer. I forrige uge demonstrerede en gruppe mindre landbrug mod fosfatrettighederne.

Presser dyr ud af Holland

Fosfatrettighederne vil kapitaliseres. Udviklingsdirektør i Landbosyd Anders Andersen peger på, at udvidelser på kvægbrug vil blive meget dyre og næppe rentable. Han vurderer også, at mange vil prøve at øge ydelsen pr. ko for ikke at øge antallet af køer. Nogle landmænd vil formentlig sende deres opdræt til udlandet for at bruge fosfatrettigheder på malkekøer og ikke på opdræt.

»Men man skal huske, at husdyrtætheden også er mange gange tættere i Holland end i Danmark,« understreger Anders Andersen.

Hollændere søger mod Danmark

Han anser det for sandsynligt, at hollandske landmænd vil sælge bedriften som følge af indførelsen af fosfatrettigheder og flytte til Danmark for at kunne udvikle bedriften. Landbosyd har det seneste halve år kunnet mærke større interesse for etablering i Danmark.

Læs Landbrugsavisens indsigt om hollandske mælkeproducenters udfordringer i dag

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.