Humørsyge er en myte: Din kalv er født pessimist eller optimist
Din kalv er højst sandsynligt enten optimist eller pessimist, viser ny forskning.

Nogle kalve er født optimistiske, mens andre er født optimistiske, præcis lige som hos os mennesker. Kalves til tider vekslende temperamant er altså ikke et udtryk for humørsyge.

Det viser Ifølge ny forskning fra universitetet British Columbia, skriver netavisen thecattlesite.com.

I alt 22 kalve var med i et forsøg, som undersøgte individuelle personlighedsforskelle mellem kalvene.

Over en periode blev kalvene lukket ind i en enkeltboks, hvor der på den bagerste væg var fem huller med ca. 70 cm imellem på en horisontal linje.

I den første periode blev de præsenteret for to sutteflasker – én i hver ende. Der gik ikke lang tid, før kalvene lærte, at flasken i den ene ende indeholdt mælk, mens flasken i den modsatte ende gav dem et pust med luft i hovedet.

Efterfølgende blev de præsenteret for yderligere tre sutteflasker i de resterende tre midterste huller.

Forskerne forventede, ifølge thecattlesite.com, at de mest optimistiske kalve ville vælge en af de nye flasker, selvom de er tættere på flasken med luft.

Modsat forventede forskerne, at de mere pessimistiske kalve ville undgå de nye flasker, også den som er tættest på flasken med mælk.

Selvom kalvene varierede i deres adfærd, var enkelte kalve konsistente hele vejen igennem, idet de kun valgte den samme flaske i løbet af tre uger. 

Af denne grund mener forskerne bag forsøget, at der er tydelige tegn på, at pessimisme hos køer er et individuelt personlighedstræk og ikke nødvendigvis kun et resultat af midlertidige følelser.  

Det blev desuden undersøgt, hvordan kalvene reagerede på ukendte situationer, herunder tilstedeværelsen af et fremmed menneske eller objekt. Her viste forsøget, at frygtsomhed og pessimisme er nært beslægtede individuelle træk hos kalvene.  

Forskerne mener, at viden om kalvenes forskellighed kan hjælpe med til at hver enkelt kalv kan sikres en bedre velfærd. Fx ved at de pessismistiske kalve får en andeledes opstaldning og management end normalt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.