Husk at klovbeskære omkring goldning

En undersøgelse fra 2019 viser 20 pct. lavere risiko for, at koen får sålesår, hvis den klovbeskæres omkring goldning. Men gør det ikke senere end to måneder før kælvning.

Klovlidelser som eksempelvis sålesår og hul væg gør både ondt på koen og koster mange penge i forringet ydelse og reproduktion

Forsker Peter Thomsen, Aarhus Universitet, der holdt indlæg om emnet på kvægkongressen, har set på data fra 621.000 køer, som er blevet klovbeskåret 1-3 mdr. før kælvning.

Den klokkeklare konklusion lyder, at klovbeskæring omkring goldning har en forebyggende effekt: Der er hele 20 pct. lavere risiko for, at koen får sålesår, hvis den klovbeskæres.

Pas på med for sen beskæring af goldkøerne

”Derfor bør vi klovbeskære ALLE køer omkring goldning – ikke bare en tredjedel af dem, som tilfældet er nu,” lyder det fra Peter Thomsen.

Klovbeskæringen må dog ikke ske senere end otte uger før kælvning:

”Den gennemsnitlige forekomst af abort hos alle drægtige malkekøer ligger på 1 pct. Men for drægtige køer, der håndteres i klovbeskæringsboks, stiger risikoen til 2 pct. på grund af den stress, de udsættes for,” forklarer han.

”Den gode nyhed er dog, at denne stigning kun ses otte uger før kælvning og derefter. Indtil da er risikoen ikke forøget,” understreger Peter Thomsen. Anbefalingen lyder derfor, at koen klovbeskæres 3-4 uger før goldning.

Undersøgelsen viser også, at hvis koen én gang har fået sålesår, er der en markant øget risiko for, at den får det igen. Med andre ord: ”Undgå, at den får det første gang,” lyder Peter Thomsens anbefaling.

Anbefalet frekvens for klovbeskæring

Hornrelaterede lidelser opstår typisk omkring kælvning, hvor de hormoner, som skal blødgøre koens bækken, også påvirker det øvrige bindevæv. Det bevirker, at klovbenet på grund af koens vægt synker lidt ned i klovkapslen og trykker på sålen. Typisk ses lidelserne først 2-4 mdr. efter kælvning – dvs. når koen er højestydende.

Et tilfælde koster typisk mellem 1.500-4.000 kr. i tabt ydelse, ekstra arbejdstid, behandling m.m.

Ud over klovbeskæring ved goldning anbefaler SEGES, at køerne også beskæres ca. to måneder efter kælvning samt 1-2 gange mere inden beskæringen ved goldning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.