Hver anden kvægbruger kan spare protein

Både landmandens økonomi og miljøet kan få fordel, hvis mælkeproducenter sparer lidt på råprotein i foderet, viser undersøgelser fra Seges.

Proteinpriserne er eksploderet, og det gør det nu endnu mere interessant at se på, om man kan reducere indholdet af råprotein i kvægfoderet. Det påpeger Nicolaj Ingemann Nielsen, chefkonsulent, Seges, der er i gang med en undersøgelse på en række bedrifter.

»Jeg vil tro, at halvdelen af mælkeproducenterne kan tage noget protein ud og erstatte med energi«, siger han.

Hos landmænd, der hidtil har haft et råproteinindhold på 18 procent, tester de nu et råproteinindhold på 17 procent. Og hos mælkeproducenter, der har ligget på godt 17 procent protein har vi reduceret til ca 16,5 procent protein.

»Vi fjerner for eksempel 300 til 500 gram sojaskrå og/eller rapsprodukter og erstatter med for eksempel 500 gram korn. Det kunne også være roepiller eller crimpet majs«, forklarer Nicolaj Ingemann Nielsen.

Små hop

Han mener ikke, man skal være bange for at sætte proteinindholdet ned, når man taler det niveau, men understreger, at man ikke skal tage for store hop ad gangen.

Der kan dog være specielle situationer, hvor man for eksempel bruger rigtig meget græs i fuldfoderet, hvor der kan komme til at mangle lidt AAT. Flertallet bruger dog en del majs, og så viser erfaringerne, at det går fint med at opretholde mælkeproduktionen samtidig med at fodringsøkonomien forbedres.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.