Hver femte kvie når aldrig at kælve
Den primære udsætterårsag er lungebetændelse, der bevirker dødsfald, eller at kvier slagtes.

20 procent eller en ud af hver femte levendefødte kviekalv når aldrig at kælve. Halvdelen af dem dør, den anden halvdel bliver slagtet.

Ved 2. kælvning er det 38 procent af de levendefødte kviekalve, der enten er døde eller slagtet.

»Jo flere tilfælde af diarré eller lunge- og mellemøre-betændelse kviekalven oplever de første 180 levedage, jo færre af dem når kælvning«, siger seniorkonsulent Henrik Martinussen, Seges Kvæg.

Der har vist sig en signifikant sikker effekt af lungebetændelse fra 0 til 56 dage på dødeligheden fra 56 til 180 dages alderen. Der er også en risiko for lavere tilvækst i alderen 56 til 180 dage ved forekomst af lungebetændelse.

Endvidere bevirker skift fra individuel til gruppeopstaldning eller mellem grupper øget risiko for lav tilvækst og lungebetændelse.

Bland ikke syge og raske

»Derfor er det vigtigt, at kalve, der flyttes sammen, er sygdomsfri. Man må ikke blande syge og raske dyr. Endvidere er det vigtigt, at fravænning baseres på kraftfoderoptagelsen og ikke på alder eller vægt. Optagelse af et kg kraftfoder før fravænning vil give en daglig tilvækst på 750 gram efter fravænning«.

Smittetrykket kan også sænkes ved at undgå deling af vandkopper på tværs af hold eller ved lav belægningsgrad.

Læs mere i den nye udgave af Magasinet Kvæg, maj 2020, som udkommer i denne uge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.