Hver tiende ko har metal i maven - vommagneter hjælper

Danske køer bliver fulde af metalstumper, når de æder, og det er noget skidt, for skarpe metalgenstande gennemhuller netmaven. Derfor er der god grund til at forebygge, at metalstumperne når så langt, påpeger chefkonsulent Niels Bastian Kristensen, Seges, der holdt indlæg på fodringsdagen i september.

En nyere undersøgelse viste, at mere end 10 procent tilfældigt undersøgte dyr havde metal i maven.

En af måderne at forebygge skader er en magnet i vommen på køerne, der suger metallet til sig. Undersøgelser viser, at magneter selv hos 1. kalvskøer, kan være helt fulde af metalspåner og magnetiske sten. Tidligere undersøgelser fra Danish Crowns slagteri i Tønder viser, at syv procent af køerne havde vommagnet, men af køerne med vommagnet havde kun få læsioner i netmaven.

Niels Bastian Kristensen anbefaler, at man bruger vommagneter, som koster 65-150 kr. pr. ko.

"Hvis man synes, de er dyre, kan man jo vælge de billige, men de dyre er nu bedre", siger han.

Læs mere om metal i maven og vommagneter i Kvæg Special, der kommer i næste uge

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.