Hvidtfeldt: "Dan Jørgensen piller ved nerven i dansk landbrug"
Magtovertagelse af landbrugsfonde: Uforståeligt, at fødevareministeren vil af med et system, der fungerer rigtig godt, siger viceformand Lars Hvidtfeldt.

»Det er helt uforståeligt, at fødevareministeren vælger at bruge sine kræfter på at tage nerven ud af dansk landbrug ved at ødelægge et system, som fungerer fint.«

»Vi taler om et system, der om noget har betydet, at dansk landbrug og den danske fødevareklynge af internationale universiteter betegnes som den mest innovative og ressourceeffektive i verden.«

Sådan lyder det fra Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer i anledning af, at fødevareminister Dan Jørgensen i dag har fremsat forslag til ændring af landbrugsstøtteloven. Lovforslaget svækker på en lang række punkter landbrugets indflydelse i promilleaafgiftsfondene.

»Dan Jørgensen skulle meget hellere bruge alle sine vågne timer på at sikre, at vi kommer helskindet gennem den værste landbrugskrise, vi har haft siden 1930’erne,« mener Lars Hvidtfelt.

Ved hvor skoen trykker

I lovforslaget fastholder Dan Jørgensen bl.a., at fødevareministeren fremover skal udpege formanden for Promilleafgiftsfondene, og at administrationen skal flyttes væk fra Axelborg til NaturErhvervstyrelsen.

Dermed mister landbruget sit flertal i fondsbestyrelsen og administrationen bliver markant dyrere og formentlig også mindre fleksibel, mener Lars Hvidtfeldt.

»Det er os, der ved, hvor skoen trykker. I dag administreres promillefondene af et sekretariat, som ved alt om innovation i erhvervet, og hvad der foregår i de andre fonde, produktionsafgiftsfondene. Det samspil bliver nu kappet over,« fastslår Lars Hvidtfeldt.

»Nu kommer administrationen til at foregå i et lille, lukket kontor i NaturErhvervstyrelsen. Og der bliver færre penge til udvikling, fordi NaturErhvervstyrelsen skal bruge 7,5 mio. kr. på administrationen mod de 1,5 mio. kr, som det har kostet i Landbrug & Fødevarer.«

 

Strømninger og indfald

Lars Hvidtfeldt frygter også, at det nuværende system, hvor fondene kører efter fireårige strategier, vil blive sat over styr, fordi lovforslaget også bemyndiger fødevareministeren til at godkende fondenes strategier.

»Jeg vil kraftigt opfordre til, at man holder fast i fireårige strategier. Vi må aldrig ende dér, hvor fondene skal administreres efter pludselige strømninger og politiske indfald.«

Tag formand fra erhvervet

Lars Hvidtfeldt håber dog, at fødevareminister Dan Jørgensen i det mindste lytter til landbruget så langt, at han vælger en repræsentant for fødevareerhvervet, når han skal udpege formanden for Promilleafgiftsfonden.

»Det er meget vigtigt for os, at formanden kommer fra erhvervet, så erhvervet fortsat har et flertal i fondsbestyrelsen,« siger Lars Hvidtfeldt.

 

L 135 Forslag til lov om ændring af landbrugsstøtteloven, kommer ifølge tidsplanen til 1. behandling i Folketinget tirsdag 24. februar.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.