Hvornår har du sidst haft sygeplejersken i stalden?
Ugen på spidsen: Grundigere rengøring kan forbedre sundheden i mange stalde. Måske skal vi lære af sygehusene?

Det synes at være en evig debat, hvilken rådgivning Seges og de lokale centre skal tilbyde landmændene. Står det til en landmand, som jeg mødte for ganske nylig, skal der oprettes en række jobs til sygeplejersker på rådgivningscentrene.

For er der noget vi kan lære af sundhedsvæsnet og de punktlige sygeplejersker, så er det at gøre rent.

Når vi snakker sundhed i stalde med kalve, køer og ungdyr, kommer vi ikke udenom, at mange problemer og udfordringer kan henledes til manglende eller utilstrækkelig rengøring. Det være sig vandkar, som ikke vaskes, rester af mælk som får lov at blive til ost i sutter og mælkeslanger og endelig er der kørsel med foder- og gyllevogn samme vej rundt om staldene.

Ligesom du formentlig har, så har jeg også læst om mangelfuld rengøring på sygehuse, men overordnet set, så har de en anden tilgang til rengøring.

Rengøring og sterilisering er en del af uddannelsen, ligesom der på hver afdeling er særlige kvalitetskoordinatorer, som holder et vågent øje med, hvordan kollegaer bruger kost og spand.

Kunne man forestille sig rengøring være en del af grunduddannelsen til at blive landmand?

Måske ikke lige imorgen. Men når jeg tænker på de mange råd, som er givet i forbindelse med kampagner for levende kalve og sund mælk, i bund og grund handler om rengøring og endnu mere rengøring, så synes det oplagt at indføje emnet som grundfag på linie med pløjning og malkning.

Peter Winther Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.