I Sverige bliver gamle udsætterkøer lavet om til kvalitetskød
To svenske forretningspartnere er gået sammen om et kødkoncept, der tager udgangspunkt i gamle malkekøer, som udsættes fra malkeproduktionen. Disse malkekøer opfedes og kødet sælges som kvalitetskød til restauranter.

Tendensen viser, at svenske forbrugere, ligesom mange andre forbrugere i verdenen, ønsker at vide hvor maden kommer fra. 

Derfor er der også en stor del af den svenske befolkning, der ønsker lokale svenske varer. 

Denne forbrugertendens udnytter Carl-Johan Bertilsson og Ulrica Björnhag med deres forretningskoncept, der bygger på udsætterkøer fra en malkekvægbesætning, der fedes op og sælges som kvalitetskød til især svenske restauranter. 

Ko-pensionatet befinder sig i Hagshult i Småland. Det skriver den svenske landbrugsside ATL.

Græs-diæt øger kødkvalitet

Besætningen består af 70 ældre malkekøer, som kun fodres med græs fra de ankommer og ca. 6-12 måneder frem indtil slagt. 

De to iværksættere bag virksomheden forklarer, at græs-diæten bidrager med forbedret kødsmag og god fedtsammensætning.

Forretningsparret vil nemlig gerne sælge deres kød på smag og kvalitet, og så er bæredygtighed et af deres nøgleord. 

Carl-Johan Bertilsson og Ulrica Björnhag uddyber yderligere, at fodervalget giver køerne mulighed for at omdanne mere omega 3 til kødet. 

Bedriftsbesøg med fokus på økologiske stude og mælkLandet rundt 6. juni · 14:11

Græskvaliteten og management omkring dette har derfor en høj prioritet, så forretningsparret har ansat foderrådgiveren Anders Anderson, der i Sverige blev kåret til årets rådgiver i år. 

Sidste års tørke kostede dyrt på græskvaliteten, hvor køerne havde en lav tilvækst. I år er situationen heldigvis en anden.

Chip følger tilvækst

De 70 ældre malkekøer kommer alle fra den konventionelle Mejerigård Torsjo. 

Ved ankomst til ko-pensionatet, der bygger på løsdrift-system, bliver de udstyret med en chip i øret, så Carl-Johan Bertilsson og Ulrica Björnhag kan følge deres indivuelle tilvækst løbende. 

Via chip-systemet er det nemmere at vurdere, hvornår køerne er slagteklar. 

Forretningsparret indsætter bevidst kun gamle malkekøer fra én besætning, da det nedsætter risikoen for ny-infektioner og hieraki-dannelse. 

Det holder dyrene mere sunde og minimerer antibiotikaforbruget. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.