Indeks til krydsning inddrager flere racer
Nye krav til beregning af krydsningsindeks for kødkvægstyre betyder, at flere racer nu får beregnet indeks.

Brugen af kødkvægssæd på malkekøer er nu så omfattende, at det er muligt at beregne avlsværdier for de anvendte kødkvægstyre alene på baggrund af fødte krydsningskalve.

Da man ydermere har besluttet at anvende data fra alle fødte krydsningskalve i de nordiske lande, betyder det, at tyre af flere racer nu får beregnet krydsningsindeks. Hertil kommer, at der ikke længere er krav om, at en race skal have 10 tyre i basen, for at racen får beregnet krydsningsindeks. Nu fokuseres der på tyren alene.

Eksempelvis bruges der så store mængder herefordsæd på malkekvæg i Sverige, at flere herefordtyre nu får beregnet et dansk krydsningsindeks. Det samme gælder tyre af blandingsracen INRA, som især bruges af økologer.

Kun renracede mødre

En anden ændring af beregningsmodellen er, at kalve født af krydsningskøer sorteres fra. Grundet krydsningsfrodigheden gav disse kalve ’støj’ i modellen, og derfor indgår der nu kun kalve født af RDM, jersey og holstein.

Faktaboks

X-indekset kort fortalt:

  • I X-indekset indgår avlsværdital for fødsels- og slagteegenskaber. 
  • Det gør det muligt at udvælge de tyre, som giver de letteste kælvninger, flest levendefødte kalve, har størst tilvækst og bedst slagteform.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.