Inden du giver dig til at bygge: Spørg dig selv, hvad bedriften kan på sigt

Lovkrav vil i de kommende år kræve investeringer i kvægstaldene. Men inden udstyr og materiel bestilles, bør man klarlægge bedriftens langsigtede potentiale.

Et par kobørster her, et par låger dér og lidt gummigulv derovre.

Sådan tænker flere mælkeproducenter måske, at de vil opfylde de kommende års lovkrav til kostalde. Og det kan måske også være den rigtige løsning, men for at undgå fejlinvesteringer bør man starte med at afklare, hvad staldene og dermed bedriften kan bruges til på sigt.

Det sagde Vibeke Fladkjær Nielsen, specialkonsulent hos Seges, Husdyrinnovation, da hun forleden medvirkede som oplægsholder ved et arrangement hos KvægXperten.

»Jeg vil råde jer alle til, at I starter med at gå ud med målebåndene. Få et overblik over jeres produktionsareal og hold det op mod lovkravene. Så kan I se, hvor mange dyr I må have på sigt«, sagde hun.

Hun pegede samtidig på, at man for hver enkelt staldbygning bør se, om den overholder lovkrav, og hvis ikke, hvad der skal til for at opfylde kravene. Og dernæst bør man spørge sig selv, hvad stalden skal bruges til på sigt.

Faren ved at investere drypvist og indrette interimistiske løsninger er, at logistikken udfordres, og dermed nedsættes produktiviteten.

Vibeke Fladkjær Nielsen pegede også på de skelsættende krav i 2032/2034, hvor stalde, som er ikke er bygget efter Danske Anbefalinger 2001, kommer i klemme. Her kan der efter 2032/2034 kun blive tale om opdræt af kvier indtil løbetidspunktet. Investeringer i ko-rettede tiltag vil i disse stalde altså kræve en kort afskrivningsperiode.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.