Inden længe går det løs: Få startet godt med koens optag af frisk græs

Inden længe går det løs med afgræsning. Vær derfor godt forberedt.

v. Aase Holmgaard og Ole van den Heuvel, økologikonsulenter Syddansk Kvæg

Græssets vækst starter snart og dermed også muligheden for billigt protein og energi.

Uanset om den friske græs udfodres på foderbordet eller koen selv henter den, skal foderskiftet planlægges godt for at det giver fuld gevinst på bundlinjen og fastholder sunde køer.

Vær derfor OBS på nedentående punkter: 

Græsmarkspleje-/gødskning

Tjek markerne for evt. vissent vraggræs, der med fordel kan fjernes med en stigle. Samtidig sikres lys og luft til de små hvidkløver som ses i ”bunden” af afgræsningsmarkerne. Dog må striglingen ALDRIG være så kraftig, så det skader hvidkløvernes udløbere alvorligt. 

Gylle til græs

Gylleudbringning på arealer der skal anvendes til frisk-fodring, skal gerne være sket, da optimum er 60 dage før anvendelse, af hensyn til smitterisiko og smag. Lagret gylle er absolut nødvendig hvis det udbringes sent med kortere interval - ned til 30 dage før startafgræsning. 

Er arealet ikke trafikegnet i tidlig foråret, så læg en strategi, så gyllen udbringes første gang arealet sættes af til slæt. Optimal vil her være til 2. slæt.

Græssets kvalitet

Protein- og sukkerindhold i den først græs i april/primo maj afhænger af temperaturen. Vær forberedt på at der kan være meget sukker og lidt protein, så sikre at koen kan klare dette uden vomforstyrrelser og proteinmangel.

Grafer fra 2021 viser en ”træls” start på året – måske skal vi forberede os på det samme i 2022. Udsvingene opnået i 2021 vises som lysegrønne toppe – mørkegrønt er forventet niveauer.

Foderrationen

Uanset mængde at frisk græs skal rationen altid afstemmes, så man sikrer koens sundhed og optimal produktion. Høj koncentration af sukker eller stivelse, kræver en velafstemt ration med høj andel af cellevægge og struktur, så der skabes en stabil vom pH. Der kan med fordel suppleres med enten natriumbikarbonat, 100-200 g/ko/dag eller et højt magnesiumindhold (op til 4 g/kg TS) for at styrke pH i vommen.

Frisk græs og tynd gødning – altid en udfordring

Øget græsandel i foderrationen medfører øget kaliumtildeling - langt over køernes behov. Kalium medfører tynd gødning. Samtidig vil et høj sukker- eller proteinindhold også kunne påvirke gødningskonsistensen. Så tiltagene nævnt vedr. foderrationen kan være med til at stabilisere gødningen. 

Tilvænning til frisk græs

Som ved enhver anden foderskift er det væsentlig med en glidende overgang. Forbered koen på afgræsningen ved at starte med et lille optag eller få timer på græs. Når først afgræsningen er startet må den ikke stoppes, da det blot stresser koen. Husk øget magnesiumtildeling i god tid inden frisk græs kommer ind i foderrationen. 50 g magnesium pr. ko pr. dag 3 uger før opstart, vil få vores magnesium tildeling til at ligge på ønsket niveau ca. 3,5 g/kg TS.

Planlæg efter at lukke køerne på græs 5 dage før du forventer en reel græsoptag, så er køerne klar til at arbejde når græsvæksten eksploderer. Fodermængden på stalden skal altid sikre at køerne udnytter græsvæksten, men aldrig dødbider markerne.

Udnyt græsmarkens vækst

Som vist i graferne fra 2021, kan der i foråret komme en eksplosiv vækst, så optimal udnyttelse er at få køerne til at øge deres optagelse i takt hermed. Kan de ikke nå det, så afsæt et større areal til 1. sl. og optimer afgræsningen på et mindre areal. Gå efter en afgræsningshøjde fra 8 til 12-13 cm (3 græsblade), størst i foldafgræsning eller stribeafgræsning. Styr efter at afgræsningshøjden aldrig må komme under 5 cm (1 græsblad), dermed sikrer du en god genvækst.

Held og lykke med opstarten på frisk græs-fodringen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.