Ingen gylle til majs efter kløvergræs

Kvælstof fra kløvergræsmarken skal udnyttes fuldt ud hos Mads Stokholm Pedersen, der viste sin bedrift frem på grovfoderekskursionen tirsdag.

Der skal være meget kløver i en kløvergræsmark, og når der er det, kan afgrøden bagefter også udnytte, at kløveren har samlet kvælstof sammen og efterladt i jorden.

Det er et af principperne hos mælkeproducent Mads Stokholm Pedersen, Ribe. 

På grovfoderekskursionen tirsdag kunne hans grovfoderkonsulent, Erik Helbo, Sagro, fortælle, at majs efter kløvergræs ikke får gylle, og det går godt. Den får dog lidt pænt med startgødning, men i store træk lever den af eftervirkningen af kløver.  

Hvordan går det så? Jo, gennemsnitsudbyttet i majs er 11.000 FE pr. hektar (alle marker), mens kløvergræsmarkerne ligger på 10.000 FE i gennemsnit og kolbemajs 8.500 FE pr. hektar.  

Prisen for at fremstille grovfoderet ligger på 0,76 kr. pr. FE i majs og 1,20 kr. pr. FE i græs.  

"Mads har maskinomkostninger på i alt 4.500 kr. pr. hektar inkl. 1.000 kr. pr. hektar til egne maskiner", forklarede Erik Helbo.  

I sidste ende er det dog resultaterne i stalden, der tæller. Gennemsnitsydelsen ligger på 14.600 kg EKM pr. årsko.  

Det gode grovfoder, der er kernen i succesen, hedder blanding 35 med rødkløver, og majssorterne hedder Funktion og Prospekt. Kvaliteten ligger i at tage det på det rigtige tidspunkt, og det er ikke analyser, der ligger til grund. 

"Vi holder bare godt øje med det", har Mads Stokholm Pedersen tidligere sagt til LandbrugsAvisen. 


Mælkeproducent Mads Stokholm Pedersen. Foto: Frederik Thalbitzer 

Det med at holde godt øje – ikke bare med foderet, men med det hele – er måske netop der, hvor han i realiteten adskiller sig fra mange.

Mottoet for Mads Stokholm Pedersen er nemlig så, at han skal gøre noget ved tingene med det samme. Rettidig omhu på Grønagergård er ikke bare at få øje på noget, det er også at gøre noget ved det straks. 

Grovfoderprocenten er 72. Køerne malkes tre gange, og han kan med egne ord ”lide gamle køer”. 25 procent er dog førstekalvskøer, som giver 76 procent af ydelsen hos de ældre køer.

Efter 4. kalv skal der dog ikke så meget til at køerne går til. 

Køerne Insemineres 95 dage fra kælvning, men hvis ydelsen ligger meget højt kan han godt skubbe det til 120 dage efter kælvning.  

Faktaboks

  • 455 holsteinkøer plus opdræt 
  • 371 hektar 
  • 183 ha majshelsæd inkl. lidt kolbemajs 
  • 92 ha kløvergræs, slæt 
  • 27 ha byghelsæd 
  • 23 hektar vårbyg 
  • 46 ha afgræsning til kvier, kvieensilage og hø 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.