Internationale fødevareforskere: Køer er nødvendige

Ugen på spidsen: Køer er uundværlige, fordi de kan forvandle affald, der ville være gået tabt til menneskeføde. 

Selv om køerne dagligt får skældud for at få klimaet til at gå amok ved at bøvse metan ud i atmosfæren, har de en fremtid på kloden. Godt nok skal vi spise mindre kød, hedder det, men vi skal altså ikke være rene vegetarer, og vi skal stadig spise oksekød og drikke mælk. 

Sikke en lettelse. 

En af bloggerne her på Kvæg Plus, Holger Hedelund Poulsen, gjorde mig opmærksom på en videnskabelig artikel i Nature Food, som han kommenterede i går. 

Forskere siger:

Artiklen er skrevet af en række europæiske forskere. Den har set på, om det overhovedet er bæredygtigt at leve efter de kostråd som Fødevarekommissionen EAT-Lancet har lavet, og hvori der indgår kød og mælk. Kostråd, der ofte refereres til. (Hvem EAT-Lancet er, kan du se i faktaboksen, red.).

Lidt sjovt i øvrigt at en gruppe kloge forskere tjekker om det overhovedet er bæredygtigt for verden at spise som en anden gruppe kloge forskere anbefaler ud fra sundhed. 

Men nu skal jeg nok komme til sagen:

Artiklen konkluderer bl.a., at når man fodrer med restprodukter, kan man stadig reducere udledning af drivhusgasser og klare sig med mindre jord. 

Laver øl til mælk

Det er der, køerne kommer ind i billedet. For det er især køer, der kan producere på restprodukter. Egentlig anbefaler kostrådene på kødsiden især fjerkræ, men fjerkræ lever hovedsageligt af hvede eller andet, som mennesker kan spise. Så det er lidt yt. Grise kan for til gengæld bl.a. æde varmebehandlede madrester fra køkkener og udnytte noget der ellers var tabt, men køer kan udnytte meget mere. Derfor vil det ifølge artiklen være grise og oksekød, der skal på tallerkenen. 

Det hænger bl.a. sådan her sammen: I takt med at man skal spise mange flere grønsager, bliver der langt flere restprodukter af grønsager, som kun køerne kan forvandle til menneskemad. Plettede grønsager, skæve og hullede kartofler og gulerødder og meget mere bliver sorteret fra og når ikke de menneske-forbrugere. Men det kan gøre køerne glade. Der er også affaldsprodukter fra andre produktionsgrene, som kun køer kan forvandle til mælk og kød.

Man kunne nævne mask, som køer har spist i mange år. De laver ikke vand til vin, men øl til mælk! Helt aktuelt kan man så undre sig over, at man nu hælder dette gode kvægfoder direkte i biogasanlæggene. For at erstatte det hos kvægbrugerne må man så importere protein fra Sydamerika …. Schwamm drüber. Det tager vi i en anden ’På spidsen’.

Følgesvend i årtusinder

Undre sig kan man vel ikke. Køer har i årtusinder været menneskets ven, for køer har altid forvandlet græs og ukrudt og andet, som mennesker ikke kan spise, til noget mennesket kan spise og drikke. 

Det er ikke første gang, jeg hører denne konklusion. I 2018 besøgte jeg universitetet i Wageningen, hvor den korte version lød: Man kan lave en mere klimabæredygtig menu med 60 gram kød om dagen end man kan med en 100 procent vegetarmenu. Nemlig fordi, man ikke udnytter restprodukterne i vegetarmenuen. 60 gram om dagen svarer kun til en halv ’quarterpounder’ (en lille burger, red.) fra McDonalds. Men det er jo dog bedre end ingen bøf – skulle jeg personligt mene. 

Gødning til økologi

For et halvt år siden skrev jeg en artikel om Organic Plant Protein, et succesfuldt selskab, der laver økologisk planteprotein til køkkener. Det gør de ikke for, at man skal spise en masse kød. Iværksætteren Ulrich Kern Hansen havde droppet økologiske frilandsgrise, solgt Hanegal og brugt pengene til planteproteinselskabet. Selvom hans mål naturligvis er at erstatte kød med økologisk planteprotein, er det stadig en del af strategien, at kreaturer skal producere mælk og kød på marginale jorder og på landbrugsjord med flerårige kløvergræsmarker. 

Mon ikke det er fordi økologiske planter også skal bruge gødning. Det kan de få fra husdyrgødning og fra for eksempel kløvergræs. For at få et udkomme af kløvergræsset, skal der nogle køer til at æde det – og de laver jo så uvægerligt kød, mælk og husdyrgødning. 

Det er køerne, der kan det hele. 

Mælken skal man ikke glemme. Den næringsmæssige sammensætning af mælk er nu en gang bedre end i plantedrikke, ja selv bedre end i rødvin! Et vanvittig godt supplement til plantekost, når man ser på sammensætningen.

Vi er nok nogle, der i fremtiden må indstille os på at spise lidt mindre kød, men der bliver jo så mange flere mennesker på jorden til gengæld, så køerne – dem må vi holde fast i, så der er nok kød og mælk, selv om portionerne bliver mindre.

FAKTA

  • EAT er en uafhængig, nonprofitorganisation baseret i Oslo og grundlagt af Stordalen Foundation, Wellcome Trust og Stockholm Resilience Centre. 
  • Al forskning er finansieret af non-profit kilder.
  • EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health samlede 37 verdensledende videnskabsmænd fra hele kloden for at besvare dette spørgsmål: Kan vi fodre en fremtidig befolkning på 10 mia. mennesker med en sund kost inden for klodens grænser? Svaret er ja, men det vil være umuligt uden at ændre spisevaner, forbedre fødevareproduktionen og reducere madspild. 

Frederik Thalbitzer, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.