Irsk farmer køber otte malkerobotter - gør bedriften attraktiv for søn

Irske Jason Mitchell har i marts i år købt seks DeLaval malkerobotter, og yderligere to skal installeres på bedriften med 700 malkekøer.

Tre gange malkning i en malkestald er ikke attraktivt for en ung mand, der skal overtage en mælkebedrift.

Sådan lyder den primære begrundelse for, at Jason Mitchell, fjerde generation irsk mælkeproducent på den nordlige del af øen, nu har seks DeLaval VMS malkerobotter til besætningen på 700 malkekøer, og har planer om at investere i yderligere to robotter.

"Jeg har en søn, som er ved at være gammel nok, og jeg vidste, at det system vi kørte - med tre gange malkning hver dag - ikke var attraktivt for en ung mand. Det har været stor motivation for omlægningen," siger Jason Mitchell til netavisen Agriland.

Fortsætter med malkekarrusel 

I marts indviede han en moderne stald til 390 malkekøer med seks malkerobotter, mens resten af besætningen er opstaldet i et ældre system, hvortil også hører en malkekarrusel med 50 pladser. Her malkes cirka 300 køer, der enten er ældre og lavtydende eller midt i laktationen, to gange om dagen. 

"Vi plejede at malke køerne tre gange dagligt i malkestalden, men efter robotterne har vi kunnet droppe det, fordi de højtydende køer er på robotterne," siger Jason Mitchell.

Den irske mælkeproducent fortæller, at produktionen er steget med 100.000 liter pr. måned i forhold til sidste år og med samme forbrug af foder.

"Det skyldes ikke kun robotterne, men også at vi har haft fokus på flere kælvninger, og at de ansatte kan bruge mere tid på mikro-management af køerne fremfor konstant at være beskæftiget i malkestalden, " siger han.

Han fremhæver også installation af en DeLaval Herd Navigator, at køerne har fået mere komfort og mere foderplads, ligesom dyrene i højere grad har fået lov at passe sig selv uforstyrret til dagligt.  

"I 2019 har vi planer om køb af yderligere to robotter, fordi vi i dag bliver nødt til at tage køerne fra malkerobotterne for tidligt, mens de stadig er i deres højtydende periode, for at lade friske køer komme til. Og så kan vi forhåbentligt komme ned på at malke 200 køer i malkekarrusellen," siger Jason Mitchell.

Til bedriften hører også ca. 500 hektar, hvor der blandt andet dyrkes 70 hektar majs, 40 hektar vinterbyg til helsæd og fra næste år også 40 hektar byg til forsyning med korn og halm.

sbu

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.