Jeg krydser fingre for, at den hollandske optimisme når til Danmark

Dansk kvægbrug har virkelig brug for, at kalveprisen løftes. Det sker i Holland netop nu og ugen klummeskribent på Kvæg Plus håber, at optimismen kan nå til Danmark.

Det er ren tilsæt. Underskud på underskud.

Sådan lyder det stort set hver gang, når jeg i en snak med en mælkeproducent, kommer til at tale om kalve. Når de positive betragtninger og erfaringer om kalveopdræt er fortalt, ender vi som regel dér, hvor den dårlige afregning for kalve til opfedning bliver italesat.

Det er ingen nyhed, at der er meget få - hvis nogen - penge at tjene på at sælge kalve til levebrug. Sådan har det været længe. Det var galt før corona-krisen, og krisen har ikke gjort det bedre.

Forklaringen skal findes i slutleddet; at indtjeningen ved at fede kalvene færdige er udfordret flere steder. Selvom der har været positive opjusteringer af okse- og kalvekødsnoteringen på det seneste, skal der et større fremspring til for at hæve kalveprisen.

Det store fremspring sker i Holland netop nu. Landet, hvor der årligt opdrættes op mod 1,5 millioner kalve, har ligesom bl.a. Danmark også oplevet, at noteringen fik et solidt gok i nødden under den første corona-bølge. Men nu vender det. Uge for uge lægger slagterierne mere og mere på afregningen. Mandag kunne vi på landbrugsavisen.dk således berette, at noteringen for hvidt, hollandsk kalvekød igen lå over fire euro pr. kg.

Se det er en god nyhed. Og den bliver rigtig god, ja fænomenal, hvis den hollandske optimisme også når til Danmark.

Vi har brug for en bedre pris på okse- og kalvekød, og vi har brug for en højere spædkalvepris. For de, som sælger deres kalve til eksport, kan der være noteringsstigninger i vente. Den første kreaturhandler har hævet eksportprisen 50 kroner pr. kalv og forhåbentlig er der mere i vente.

Alternativet er, hvis priserne ikke stiger, at spædkalvene bliver ved med at være et restprodukt, hvor man får svært ved at hæve en gevinst for at bruge krudt på pasningen, store mængder mælk, halm osv.

Og det er synd. For hvis man slækker lidt på den indledende pasning kan det få negative konsekvenser på kalvens langsigtede potentiale. Så er det skruen uden ende, hvor kalveproducenten også får svært ved at generere indtjening.

Jeg krydser fingre for kontant optimisme.

Hvad tænker du? 

Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.