Jerseyavler: Foderet var ikke så godt sidste år
Mælkeydelsen er 500 kg lavere, men økonomien er det vigtigste, mener Casper Bo Madsen.

Før nåede Casper Bo Madsen op på 11.750 kg EKM i sin jerseybesætning på Fyn og var den jerseymand, der leverede mest mælk til mejeriet pr. ko. I dag ligger ydelsen i omegnen af 11.250 kg EKM, og dermed har hans besætning som så mange andre været med til, at gennemsnitsydelsen for racen er faldet.

»Det foder, vi havde sidste år, var ringere. Det lå fint på tørstof, men det smagte ikke så godt, jeg kan se, de meget bedre kan lide det nye«, siger han.

Godt grovfoder har stor betydning for årsvariation i ydelsen, mener han. Det er dog ikke den eneste faktor.

»Den sommer, vi har haft i år, har været meget hårdere for køerne, end den plejer. Der plejer at være hedebølge en uge, men den varede måske 2-3 uger i år.

Casper Bo Madsen har overtaget gården fra sin far i år, og op til generationsskiftet fokuserede han meget på ydelse.

»Det er sådan noget banker og kreditforeninger kigger på, så de kan se, at man kan lave mælk, så det var vigtigt. Nu kigger vi lidt mere på bundlinjen«, siger han.

Det er nemlig ikke altid at meget mælk giver bedst økonomi. For eksempel har han skruet ned for det dyre kraftfoder i malkerobotterne, og efter at ydelsen faldet lidt, har han har større stabilitet og dermed mindre arbejde i besætningen. I det kommende år kan overgangen til non-gm foder føre til, at han bruger mindre soja måske også påvirke ydelsen.

»Der er mange årsager til at ydelsen er faldet, men jeg tror i hvert fald ikke de er genetiske«, understreger han.

Faktaboks

  • Casper Bo Madsen
  • 195 jersey malkekøer
  • Tre malkerobotter, DeLaval
  • 11.250 kg EKM pr. årsko, har tidligere ligget på 11.750 kg EKM 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.