Jysk mælkeproducent oplever blinde kalve
En jysk mælkeproducent har i løbet af to måneder oplevet to kalve, som blev født blinde. Der skete ingen forbedringer af synet hos den første kalv, men nu er der positive ændringer af synet hos den seneste kalv.

Johan Jensen har 140 jerseykøer på en gård beliggende i det østlige Himmerland. 

Den 19. juli blev en krydsningskalv mellem jersey og blåhvid født. Stor og livskraftig. Landmanden fandt dog hurtigt ud af, at kalven var blind på begge øjne. 

Det er anden gang på to måneder, at Johan Jensen oplever dette hos sine krydsningskalve. 

Læs også:

Derfor kan kalve blive født blinde

Sådan er reglerne for brug af antibiotika i kvægbesætningen

Årsagen er et mysterium

Det er nærliggende at tænke genetik, når det er en medfødt tilstand hos landmandens kalve. 

Det drejer sig dog om to forskellige moderkøer, og det er ikke heller ikke den samme blåhvid tyr, der er brugt. Derfor tyder det ikke på en arvelig defekt hos enten moderko eller den anvendte tyr. 

Kælvningsforløbet med de to kalve foregik uden komplikationer, og moderkøerne viste umiddelbart ingen sygdomstegn op til kælvningen. 

Johan Jensen beskriver udseendet af øjnene hos den seneste kalv, som forholdsvis normal, dog er der en lille hvid plet i midten af begge øjne.

Uventet fremgang

Johan Jensen gav kalven penicillin i lørdags, og nu kan mælkeproducenten berette om ændringer af synet og øjnene hos kalven. 

Den hvide plet i midten af kalvens øjne er blevet mindre, og højre øje har syns- og berøringsreflekser, som ikke har været der tidligere. 

Johan Jensen fortsætter derfor med at give kalven penicillin et par ekstra dage med håbet om en endnu større fremgang, så kalven har mulighed for at begå sig i besætningen. 

Hvis det er penicillinen, der har medvirket til fremgangen, kan det bl.a. tyde det på en infektiøs baggrund for blindheden. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.