Kædetræk og tvillingehjul: Sådan går den drivvåde majshøst
Ikke alle steder forløber majshøsten uden at give strukturskader og bøvl med fastkørte traktorer.

"Det gik - næsten!"

Rene Reinerink, mælkeproducent ved Varde, kunne onsdag ånde nogelunde lettet op, da han fik bjærget stort set alt sin majs. Kun 0,75 hektar var ufremkommelige, men det kom heller ikke bag på den erfarne mælkeproducent.

"På nogle arealer ved vi godt, at vi tager en chance, når vi sår majs i maj måned. Men alt taget i betragtning er det ok, at vi må opgive 0,75 af samlet 53 hektar", fortæller han til LandbrugsAvisen.

De enorme nedbørsmængder i de seneste uger har besværliggjort majshøsten hos flere landmænd, og der er ikke sket den helt store udvikling med majshøsten siden sidste uge, hvor 72 pct. af majsen var høstet på landsplan.

Nu er 83 pct. af majsen høstet, og flere steder i landet meldes der om en majshøst, der stort set er gået i stå. Vejrforholdene har været en udfordring i flere uger, og mange marker er helt umulige at færdes i med maskinerne.


                                                                                                   Foto: Ronald Hingstman

Også hos Ronald Hingstman fik de alt majs ind, men det krævede to traktorer for at føre vognene over marken, og strukturskaderne er til at få øje på, tilføjer han.

På Mors er situationen mere anspændt. Her venter Søren og Vibeke Jørgensen på tørvejr, for de har stadig 65 af 130 hektar majs stående på marken.

"Det er ikke kritisk-kritisk endnu. Men det er træls!", lyder Vibeke Jørgensens første vurdering.

Hun tilføjer, at majsene kan stå en lille uges tid endnu, før kvaliteten begynder at blive ringe. Parret har stadig majs fra 2018 og kan klare sig indtil nytår.

"Men vi kan ikke undvære de 65 hektar, der stadig står derude", slår hun fast og tilføjer, at parret har taget sine forholdsregler ved at så tidlige sorter og snitte de mest modne samt de kritiske arealer først.


                                                                                  Foto: Søren og Vibeke Jørgensen

På en anden ø - Barsø - kan Helle og Søren Svennesen se tilbage på en relativ ukompliceret majshøst, hvor kun én vogn kørte fast. Majsen blev sået 28. maj, efter at marken var blevet afgræsset nogle uger af køerne, og majsen blev høstet 6. oktober. Svennesen vurderer, at tørstofindholdet er 33 pct.


                                                                                     Foto: Helle og Søren Svennesen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.