Kælvningsboksen kan være staldens farligste plet

Kælvningsbokse bør være et fokusområde, og særligt sikkerheden er væsentlig at have for øje.

Af Anja Juul Freudendal og Vibeke Fladkjær Nielsen, Seges 

Et splitsekund. Længere tid tager det ikke, før et ribben er bøjet, eller en mand væltet omkuld af en gal nykælver.

De fleste ulykker i forbindelse med kælvning involverer en aggressiv ko. Særligt er det vigtigt at have øje for sikkerheden i forbindelse med håndtering af kalven/koen efter kælvning. Derfor bør der være ekstra fokus på at kunne fiksere koen i enkeltboks.

En enkeltkælvningsboks har desuden den fordel, at du ikke har andre løse køer, som du samtidig skal være opmærksom på. En enkeltboks med fanggitter giver mulighed for at fiksere koen, mens du tilser eller flytter kalven.

Træn medarbejderne i kælvningsafdelingen

For at reducere antallet af arbejdsulykker i kælvningsboksene er det vigtigt, at medarbejderne oplæres i at håndtere køerne. De skal vide, hvilke tegn de skal være opmærksomme på, når de går ind for at fjerne kalven, og hvordan de skal håndtere både koen og kalven sikrest muligt.

Oplæringsplan

På LandbrugsInfo kan du finde en oplæringsplan for medarbejdere i håndtering af kvæg - søg på artiklen ’Oplæring af medarbejdere til håndtering af køer’. Du kan også se gode fif til indretning af kælvningsboksen i artiklen ’Byg sikkerhed ind, når du bygger malke- og kvægstalde – det koster ikke mere’.

Faktaboks

Det siger loven 

  • 1. juli 2024 skal stalde taget i brug før 1. juli 2010 have fire kælvningspladser for hver 100 køer. Halvdelen skal være enkeltkælvningsbokse.
  • Derudover skal ko og kalv gå sammen i 12 timer. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.