Kæmpe forskel på drikketid: Dæk kalvens suttebehov med en pattespand
Udenlandske studier i Canada viser en markant forskel på kalvens drikketid og samlede indtag af mælk om dagen ved brug af almindelig spand og en pattespand.

Marina Von Keyserlingk er professor på University of British Columbia og bidrog med pointer fra canadisk kvægforskning på årets kvægkongres. 

En af pointerne tager udgangspunkt i måden, hvorpå kalven bliver tildelt mælk, og hvad det har af betydning for kalvens drikkelyst og samlede indtag. 

Det blev blandt andet undersøgt, hvor lang tid kalvene bruger på at drikke fra en almindelig spand i forhold til en pattespand, når den bliver tildelt fire liter mælk. 

Længere drikketid ved pattespand

Undersøgelsen viser, at ved hver mælkefodring med fire liter mælk brugte kalvene 44 sekunder på at drikke mælken og seks minutter på at slikke spanden ren. 

Derefter viste videomateriale, at kalven efterfølgende slikker og sutter på andet materiale i kalveboksen eller på andre kalve, hvis de går sammen. 

Blev der i stedet brugt en pattespand med samme mængde mælk brugte kalvene 47 minutter på at tømme spanden over flere drikkeperioder. Hullet i patten har dog betydning i denne sammenhæng.

Efterfølgende viste kalven ikke yderligere sutteadfærd, fordi det naturligt blev dækket gennem drikkepatten.

Marina Von Keyserlingk pointerer, at en øget drikketid er positivt for kalven, fordi mælken kan udnyttes bedre ved en langsommere optagelse. Derudover kan andre kalve skånes for den unormale sutten fra kalve, hvis suttebehov ikke er opfyldt ved mælketildelingen.

Uønsket sutten på kalve kan nemlig blandt andet medføre hårløshed, hævelser og infektioner. 

Den canadiske professor Marina Von Keyserlingk opfordrer derfor til at undgå mælketildeling via en almindelig spand, hvor kalven nærmest sluger mælken i sig, og i stedet få tilfredstillet kalvens suttebehov og forlænget dens drikkeperioder med en pattespand eller lignende. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.