Kødkvæg-avler: Jeg er nervøs ved øremærkning på friland

Øremærkning af kalve på friland er en sikkerhedsmæssig udfordring mener landmand. Fødevarestyrelsen kender godt til problematikken.

Da en mand den 21. maj i blev trampet ihjel af en ko i Sønderjylland, var en stærkt medvirkende faktor, at koen blev skilt fra sin forholdsvis lille kalv.

Kvæg Plus har fået en henvendelse fra en landmand, der holder kødkvæg, som mener, at øremærkning af kalve på friland udgør en stor sikkerhedsmæssig risiko for den eller de personer, der skal udføre øremærkningen. Landmanden ønsker ikke sit navn frem i artiklen.

Landmandens erfaring er, at øremærkning af de nye kalve sker med stor sikkerhedsmæssig risiko for dem, der udfører det. Han har i flere tilfælde selv oplevet situationer,  hvor han mener, at det er rent held, at det ikke har udviklet sig negativt.

"Man skal helst fange kalven, inden den kommer på benene, så man skal gøre det, mens man har chancen, og på det tidspunkt er moderinstinktet ekstra stort hos koen og dermed kan den være mere aggressiv," siger landmanden til Kvæg Plus.

Genkender problematikken

Hos Fødevarestyrelsen kender Charlotte Thøgersen, der arbejder med mærkning og registrering af kvæg i CHR gruppen i Dyresundhed, godt til de udfordringer, som er forbundet med øremærkning af kalve, der bliver født på græs.

"Det er en udfordring. Det oplever vi også selv, når vi er ude rundt omkring i landet," siger hun.

Hun fortæller om et tilfælde, hvor det var svært at få foretaget de sidste øremækninger i en stor besætning på græs, og her tog ejerne konsekvensen og kørte de mest aggressive dyr til slagtning.

Hun fortæller, at de fleste har gode erfaringer med at få overstået øremærkningen, inden kalven er kommet på benene. Men samtidig er køerne som oftest mest på mærkerne, mens kalvene er helt små.

"Det er en balance, som ejerne må vurdere, men kvæget skal jo kunne håndteres," siger hun.

Dispensation kan gives

I særlige tilfælde giver Fødevarestyrelsen dispensation til at udsætte mærkningen.

Mærkningsfristen vil kunne rykkes indtil seks måneder fra dyrets fødsel. Dispensationen gives kun til områder, som er godkendt til naturpleje af stat eller kommune.

"Men der er kun en udsættelse og ikke som mange tror, når de henvender sig, at de helt kan blive fri for at øremærke," siger Charlotte Thøgersen.

Øremærkning foregår af hensyn til fødevaresikkerheden og går altså i dette tilfælde foran hensynet til sikkerhed i forbindelse med håndtering. Charlotte Thøgersen mener ikke, der er nogen planer om at ændre på reglerne.

Reglerne er baseret på EU lovgivningen i Kommissionens beslutning 2006/28 af 18-01-2006

Hun fortæller, at der pt. er registreret 5 besætninger med dispensation til at udskyde mærkningen af kalvene til senest seks måneder efter fødslen.

Faktaboks

Fødevarestyrelsen skal godkende din ansøgning om forlængelse af øremærkningsfristen for kreaturer på godkendte naturarealer. Godkendelse eller andet bevis for godkendelse skal vedlægges ansøgningen.

Betingelser for at opnå dispensation:

  • Det primære formål med at holde kvæg på området er naturbeskyttelse
  • Området skal være ejet eller drevet af det offentlige med naturpleje for øje og/eller i privateje og afgræsset under godkendt ordning med naturpleje for øje
  • Området skal være præget af betydelige naturlige ulemper, der medfører, at dyrene har reduceret fysisk kontakt med mennesker
  • Dyrene er ikke vant til regelmæssig kontakt med mennesker og udviser stærkt aggressiv adfærd ved isætning af øremærker
  • Området skal have en størrelse af minimum 40 hektar.
  • Der skal være tale om ekstensiv drift, og dyretætheden skal derfor være under 0,5 dyr pr. ha. over 12 måneder.
  • Området skal være forsvarligt indhegnet, så umærkede dyr ikke kan passere ud fra området
  • Øremærkerne skal senest anbringes på kalven, når den er seks måneder gammel. Hvis kalven, inden den er seks måneder gammel, forlader området, skal den mærkes ved denne lejlighed
  • Hvis fristen på seks måneder ikke overholdes, skal kalv og moder DNA-testes for at fastlægge korrekt slægtskab.Området skal have et CHR-nr. og besætningsnummer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.