Kødkvæg: Sådan får du fravænningsvægten hos kalvene i top

Mindre stress og en optimal foderudnyttelse er centralt for at opnå en gennemsnitlig daglig tilvækst på 1,32 kg for landmand Ian Willison fra Nottinghamshire.

Køer krydset med simmental og belgisk blåhvid på Ian Willison på Williamswood farm, England, har givet kalve som gennemsnitligt vejer 307 kg efter 200 dage. Det skyldes minimal stress og kvalitetsfoder, skriver Farmers Weekly.

I en periode havde Ian Willison køerne til at kælve ude, da han havde problemer med diarre, men kælvningen er rykket indendørs igen, nu med større fokus på rengøring. Traileren gøres ren dagligt og kalvenes båse gøres rent hver uge.

I dag er problemerne med diarre og navlebetændelse ubetydelige.

Tidlig afhorning

Kalvene bliver afhornet inden for 24-timer, hvis de er hurtige til at komme op at die. Hvis de er lidt langsommere, afhornes de på dag tre.

”Ved at gøre det så tidligt reducerer vi risikoen for lungebetændelse, da der kun er et meget lille horn at ordne”, siger Ian Willison.

Kalvene får smertestillende, som virker i tre dage, og flue-spray på såret.

Foderpiller

Samtidig med kalvene afhornes, skilles kvier og tyre, da de får skræddersyet foder. Foderet tildeles de fra de er seks til syv uger gamle.

Ofte vil kalvene begynde at spise foder, hvis de fodres med 18 procent råprotein i piller, før de skifter over på et foder med 17 procent råprotein, højt niveau af nedbrydelige fibre og 19 procent stivelse.

”Foderpillerne er rettet mod at få dyrene til at få det rigtige udseende, så foderet indeholder et højt proteinniveau og lav stivelsesindhold. Hvis der er for meget stivelse, kan dyrene hurtigt blive fede”, siger Ian Willison og fortsætter:

”Vi har afprøvet mange forskellige foderstoffer til kalve, f.eks. en blanding af byg og sukkerroer, men man ser store fordele ved at bruge godt kraftfoder i foderpiller.”

Ad libitum fodring

For at få den største fravænningsvægt, skal man drage fordel af kalvenes fantastiske foderudnyttelse fra fødslen til fravænning, ifølge Simon Marsh, kødkvægs ekspert fra Harper Adams Universitet.

Simon Marsh mener man skal gå efter en daglig tilvækst på 1,2-1,35 kg levendevægt. Han vil bruge mere end 12,5 MJ per kg tørstof til fodring af kalvene.

Ved at fodre med 100 til 120 kg foderpiller indtil fravænningen øges vægten med mindst 30 kg per kalv.

Ian Willison fodrer tyrene ad libitum med foderpiller, indtil de er 100 dage, hvorefter de får en fed kost med 50 procent majsensilage og 50 procent bygblanding to uger før de fravænnes. Målet er en D-værdi på 65-70 (fordøjeligheden), 10-12 procent protein og et tørstofindhold i slut 20’erne.

Kvierne bliver fodret med 1 kg foderpille per dag per kvie indtil de er 100 dage, hvorefter de fodres med halv-halv majs- og græsensilage.

Opstaldning og sygdom

Ian Willisons besætning har i fem år været fri for paratuberkulose, leptospirose, BVDV og IBR.

”Det har været med til at reducere vores dødelighed og sygdomsniveau gevaldigt”, siger han.

Ian Willison holder en lukket besætning, forstået på den måde, at han ikke tager fosterkalve ind. Hvis en ko mister sin kalv, sender han hende til slagt i stedet.

Fra november har Ian dyrene på stald – med adgang til udearealer, så de ikke får det for varmt. Ian ser også færre respirationssygdomme efter dyrene er begyndt at gå ude i vinterhalvåret.

”Det er vigtigt er dyrene er tørre, det er dog sjældent et problem med kulde”, siger Ian Willison.

Genetik 

Fodring, sundhed og management er essentielle, men genetik spiller også en vigtig rolle når man skal have kalve der er sunde og vokser hurtigt.

Det er vigtigt at fødslen er nem, at de vokser godt til og har en god muskelsætning. Derudover kigger Ian på længden af drægtigheden og laktationen. 

Simon Marsh er sikker på, det er Ian Willisons fokus på sundhed, avl og fodring der giver ham tyrekalve som har en daglig tilvækst på 1,49 kg levendevægt. Det, og så fodring i kalveskjul, er med til at undgå stress ved fravænningen.

Fravænning

Ian Willison fravænner ud fra en ”jo hurtigere, jo bedre” politik. Tyrene fravænnes i april og kvierne i midten af juni.

Inden fravænning ændres køerne foder fra majs- og græsensilage til hø i tre dage, så de bliver golde og øger kalvenes indtag af kraftfoder.

"Ved at have køerne på græs, nedsættes risikoen for yverbetændelse", siger Simon Marsh.

Det er vigtigt at kalvene inden fravænning er blevet tildelt kraftfoder. Både for at nedsætte stress og risiko for sygdom, men også for at kalvene skal lave den bedste muskelsætning.

Kalenderåret for kalve

Køerne kælver i midten af august, og kalvene afhornes inden for 24 timer. Kvier og tyrekalve bliver adskilte samtidig med.

Kalvene skal have kraftfoder fra de er seks til syv uger gamle med en proteinprocent på 18. I november skal de på almindeligt kraftfoder og på stald.

Tyrene skal fodres ad libitum med kraftfoder, mens kvierne skal fodres med et kg pr. kvie per dag indtil 100 kg.

Kvierne får fjernet kraftfoderet efter jul, og får halv-halv majs- og græsensilage. Fra nytår får tyrene halv-halv blanding af kraftfoder og byg.

Tyrene bliver fravænnet i april når de er otte måneder og får to uger før en foderration med højt fedtindhold, bestående af halv-halv majsensilage og byg.

Kvierne fravænnes i midten af juni når de er 10 måneder gamle og sættes på græs og får ormekur.

Fravænning i tal

Den gennemsnitlige fravænningsalder i England (tal fra AHDB) er 278 dage, hvor de i gennemsnit vejer 345 kg. Det giver en daglig tilvækst på 1,10 kg levendevægt og ved 200 dage vejer de gennemsnitligt 259 kg.

Tyrekalver ligger generelt bedre end gennemsnittet med f.eks. en fravænningsalder på 229 dage og en fravænningsvægt på 382 kg.

Ian Willions kalve ligger gennemsnitligt lidt bedre, med en fravænningsalder på 262 dage, en fravænningsvægt på 374 kg og en daglig tilvæskst på 1,32 kg levendevægt.

 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.