Køer går også i pubertet - tag hensyn til humørsyge kvier
Det er ikke kun mennesker, der går gennem puberteten med hormoner der stormer gennem kroppen og har daglige humørsvingerne. Canadiske forsker har testet køer i forskellige peioder af deres liv.

Canadiske forskere har fundet ud af, at malkekvæg har en periode i deres liv svarende til menneskers pubertet, hvor humøret svinger fra dag til dag. Det skriver den britiske avis The Guardian.

En gruppe af holsteinkøer blev observeret fra de var kalve til de var køer. 

"Vi fandt ud af, at ungdyrene i en periode af deres liv, svarende til puberteten, havde skiftende personlighedstræk", fortæller Nina Von Keyserlingk, professor i dyrvelfærd hos University of British Columbia, Canada.

I løbet af puberteten blev nogle af ungdyrene mere sky, mens andre blev mere dristige. Ligeledes var der stor forskel på, om de blev mere eller mindre nysgerrige. 

Det nye studie kaster lys på en periode af dyrenes liv, som hidtil er gået noget under forskernes radar. Tidligere studier har således vist, at køer og kalve har en rimelig stabil personlighed.

Rådgiver: Brug videoanalyse i kostalden - er genvej til højere ydelseKvæg 19. februar · 13:23

Utilregneligt humør

I forsøget testede forskerne køernes personlighedstræk, ved at observere hvordan de reagerede på at være alene med ukendte objekter eller personer. Her blev først deres dristighed og derefter deres nysgerrighed vurderet.

Køerne blev testet, da de var en måned, tre måneder og et år gammel, samt i løbet af den første laktion efter bekræftet drægtigthed. 

Her blev det tydeligt, at kalve og køer har en stabil personlighed, mens ungdyrernes reaktioner var sværere at forudse. 

Forskerne håber, at man med en bedre forståelse for ungdyrenes personligheder, kan ændre management på bedrifterne, så dyrene opnår bedre sundhed i form af mindre stress, som påvirker foderoptag, vækst og ydelse negativt.  

"Ideelt vil man i fremtiden styre bedriften, så der er fokus på det enkelte dyr frem for flokken, så dyrene trives, og de kan nå deres fulde potentiale", siger Nina Von Keyserlingk. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.