Køer med 10.000 kg værdistof får teltfest i haven
Aldert van der Spek har aktuelt tre køer, som har givet mere end 10.000 kg fedt og protein. I sommers blev det fejret med en fest med 100 deltagere.

Selvfølgelig skal man da fejre en faglig begivenhed!

Det mener Aldert van der Spek, som i sommers inviterede flere end 100 gæster i form af familie, naboer og bekendte til en fejring af tre ældre køer.

Hver især havde de tre 12-13 årige damer rundet 10.000 kg fedt og protein, og selv om besætningens køer i flere år har haft en høj livsydelse, er det ikke en hverdagsbegivenhed.

»Vi fejrede det med teltfest i haven, og køerne var blevet vasket og blev flittigt fotograferet«, fortæller Aldert van der Spek.

Med de tre køers nylige præstation har han haft seks køer, som har rundet de magiske 10.000 kg værdistof.

Selv om besætningen tæller flere end 300 køer, holder han nøje øje med, hvad køerne på enkelt-niveau præsterer. Således tæller han efter hver kontrollering op, hvor mange køer der har givet mere end 50 ton EKM.

Her kommer køerne på seniorordning - og leverer 42 ton mælk før pensionKvæg Torsdag 1. november 2018 · 09:22

»Aktuelt er det 57 køer, hvilket svarer til 20 procent af besætningen. 13 køer har produceret mere end 80 ton EKM og seks køer mere end 100 ton EKM«, fortæller Aldert stolt.

Tilstræber stabilitet

Den erfarne mælkeproducent tilstræber en stabil hverdag for køerne, som bl.a. malkes med 12-12 interval.

Fodringen er typisk dansk med 50/50 majs og græsensilage plus roepiller, majsmel, rapskager og soja. Hertil kommer kartoffelpulp samt friskhøstet græs i sæsonen.

»Vi har nogle græsarealer tæt på gården, hvor det giver god økonomisk mening at hente frisk græs fra hver dag. Vi sparer omkostninger til ensilering og binder færre penge i ensilage på lager«, siger Aldert van der Spek.

Han kan skårlægge græsset med frontskårlægger og samle det op med opsamlervognen, så det kan gøres i én arbejdsgang.

Køerne får 2,5-3 FE/ko/dag.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.