Køerne må ikke koge i halmen om sommeren

Det er ubehageligt og trættende at have det for varmt. Det gælder også for køer i dybstrøelse, pointerer rådgiver.

Af Holger Nørby Jensen, LandboNord Kvæg

Vi så ikke blot ”toppen af isbjerget”, nej vi så nærmest HELE isbjerget i august 2020. Sådanne oplevelser kan skræmme og man er nødt til at ændre på tingene.

Vi ved fra os selv at det er ubehageligt at fryse, men det er absolut også meget ubehageligt og trættende at have det for varmt.

Højdrægtige kælvekvier og goldkøer er ofte besværede af de mange ekstra kilo fra kalv, fostervand m.v. og når der så tilmed er varmt, presser det dem voldsomt. Derudover ender også langt de fleste af disse dyr med at tilbringe de sidste uger inden kælvning i dybstrøelse, og så kan varmen blive livstruende.

  • Derfor skal der muges ud mindst hver 2. uge for at mindske varmepåvirkningen som kommer fra dybstrøelsen.

De højdrægtige dyr er besværede af varmen, og i vommen forgæres fibre i stor stil som dermed danner yderligere varme.

I praksis betyder det, at de ændrer deres ædemønster - de orker ikke at gå op og æde. Når så det bliver lidt køligere, og vommens aktivitet har været lavere i en periode, så æder de løs igen.

De får derfor et meget uens ædemønster, og får nemmere løbedrejning og andre fodringsbetingede følgelidelser, som giver dem en helt skæv start på laktationen.

Udover hyppig udmugning er det også vigtigt med god ventilation omkring de højdrægtige dyr.

Effekten af varme er stor men ses måske ikke altid så tydeligt. Derfor gå ind i DMS og tjek mælkeleverancerne fra 10. august 2020 og den følgende periode. Dér fik vi syn for sagen.

Der så vi ikke bare ”toppen af isbjerget” - da så vi hele isbjerget. Nu går vi lunere vejr i møde så vær allerede nu opmærksom på dyrene i dybstrøelse da varmestress allerede kan forekomme ved temperaturer på 20-22 ˚C.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.