Kan Danish Crown erobre pladsen fra hver 10. importerede steak?

Danish Crown Beef skal have ros for at lancere Premium Kvier og dermed skabe et løsningsforslag til de tusindvis af kalve, som ikke må aflives efter nytår, mener ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Det er en spændende og offensiv strategi, som Danish Crown Beef i sidste uge løftede sløret for ved lanceringen af blandt andet Premium Kvier. Slagteriet tilbyder ikke bare én men flere løsningsforslag på den udfordring, som en del af mælkeproducenterne står med efter nytår. Her må kalve ikke længere aflives ved fødslen og hvad skal der så ske med dem?

Danish Crown Beefs udspil er, at kalvene skal være krydsninger mellem malkekvæg og kødkvæg og at kviekalvene skal opfedes til 20-30 måneder og passende form, fedme og farve, så kødet kan sælges som rødt oksekød. Det nye kviekød fra skønsmæssigt 15.000 kvier om året skal tage pladsen fra importeret oksekød. Kan Danish Crown erobre pladsen for hvert 10. kg importeret oksekød er der plads til de danske kvier.

Det bliver unægteligt spændende om missionen lykkes! Man kan kun håbe, at de signaler, som detailleddet og restauranter sender om 'send mere dansk kød' holder - også på den lange bane.

Mon det lykkes?

Nogle producenter vægrer sig allerede ved slagteriets mission. Det er jo ikke sket før, så hvorfor skal det ske nu?, ytrer flere stemmer.

Her er forklaringen to-delt: Dels har coronapandemien fået flere forbrugere til at efterspørge regionalt produceret oksekød. Dels skal der en stabil leverance til, for at detailleddet gør plads til danske kvier i køledisken.

Dansk kødkvægsproducenter leverer allerede en masse godt, rødt oksekød. Men problemet er, at kødet kommer i klumper. For de fleste kødkvægsproducenter er det en fordel, at kalvene fødes i forårsmånederne, så koen kan producere mælk på billigt græs. Det betyder så også, at kalvene slagtes på samme tidspunkt året efter, og det er svært at lave et koncept, hvor mængden er så koncentreret, som tilfældet er med kødkvægskalve.

Anderledes er det med kalve fra malkekøer. De fødes i en jævn strøm og kan på samme måde slagtes i en lind strøm i løbet af året. Det er at foretrække for slagteri, forarbejdsningsled, indkøber og kokke.

Det bliver spændende at følge, hvordan Premium Kvier modtages og om missionen lykkes? I strategien ligger også, at optaget af Dansk Kalv øges med 10.000 og der skal produceres 5.000 flere økologiske ungtyre. Kan det mon lykkes?

Hvad tænker du? 

Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.