Kan du flytte køer med hænderne i lommerne?

Det er nemmest for en ko at gå fremad med mulen fremad.

Af Inger-Marie Antonsen, kvægrådgiver, KvægRådgivning Danmark

Har du nogensinde fået en kohale i ansigtet, så ved du, at det kan mærkes. Heldigvis når vores reflekser at sørge for, at vi lukker øjnene lige inden halen rammer. Derfor gør det ”bare” ondt og måske er der bagefter noget, som lige skal tørres af. Men vi slipper for det meste for at få beskadiget vores syn.

Selvom køer er godmodige og fredelige dyr, der tilsyneladende oplever verden i ophøjet ro, så kan de komme til at skade de mennesker, som omgås dem. Ganske alvorligt og betydeligt værre end hvad et svirp med halen gør. En ko, som vejer 8-10 gange så meget som et menneske, ved ikke, hvad et lille puf med panden kan gøre ved vores ribben!  Hun er vist heller ikke klar over, at hendes mave er betydeligt bredere end resten af kroppen! 

Koøjne sidder på siden af hovedet, fordi koen oprindelig er et byttedyr. På den måde har hun et bredt synsfelt, dog kan hun ikke se, hvad der foregår lige bagved uden at dreje hovedet. Du har måske prøvet at stå bagved en ko og forsøge at få hende til at gå fremad uden held? Det er nemmest for en ko at gå fremad med mulen fremad. Hvor peger mulen hen, hvis hun skal se, hvad der foregår bagved hende?

Derfor virker det bedre at gå skråt til siden bag koen, når du vil have hende fremad. Gå så du kan se hendes øje, så kan hun nemlig også se dig. Skal koen den anden vej, går du hen mod hende forfra, til hun vender rundt. Hvis hun løber, stopper du indtil hun stopper igen. Kan du flytte køer med hænderne i lommerne og uden at råbe, så har du fat i det rigtige.

Dårlig til at bedømme afstand

Køer er ikke gode til at bedømme afstand, netop på grund af deres øjnes placering. De er heller ikke gode til at se nedad. Og de bryder sig ikke om høje lyde. Derfor er de altid ikke lette at få til at gå hen til noget nyt. Der er forskel på, hvor modige og hvor frygtsomme forskellige køer er. Ved at udnytte køers flokinstinkt kan man få de modige køer til at trække de frygtsomme med, hvis f.eks. køerne skal ind i en ny stald. Fordi køer ikke bryder sig om høje lyde, gælder det om, at menneskene omkring dem agerer roligt og taler med lav stemme.

Pas på dig selv

Lad være med at stå i vejen for en bange ko. Du kan ikke stoppe en ko i panik. Heller ikke i en smal passage, for koen tror kun kan komme forbi dig. Og det går ikke med den brede mave. Det stopper ikke koen, men det stopper måske dig! Har du lyst til at gå hjem fra arbejde med brækkede ribben? Det kan være meget svært at få en ko til at gå over en lille kant eller en fordybning. Fordi kun ikke kan bedømme afstanden ret godt, så ved hun ikke, at hun sagtens kan. Hun kan ikke vide, at en lille fordybning ikke er et dybt hul. Måske er det lettere at drive koen en anden vej i den situation.

Når køer bliver agressive

Køer kan blive agressive over for mennesker. Det sker af og til, at en nykælvet ko for at forsvare sin kalv går til angreb, når man går ind i kælveboksen. Det sikreste er enten at fiksere koen først eller at fjerne koen, før man fjerner kalven. Sørg for at det er nemt at komme ud af boksen via et mandehul. Skynd dig ud, hvis koen begynder at sænke hovedet, eller skrabe med forbenene, evt. kombineret med brummelyde. Hun kan komme lige pludseligt og meget hurtigt!

Brug sikkerhedsfodtøj, når du færdes blandt køerne. Fodtøj med forstærkning i tåen kan forebygge ødelagte tæer og sygedage. Sørg også for en god skridsikker sål, og at fodtøjet sidder ordentligt fast på foden. Når du malker, så hold hoved og arme i sikkerhed. Det sker, at en ko eller kælvekvie sparker ud, enten fordi hun er nervøs eller måske fordi hun er øm. Prøv at google ”Håndtering af kvæg”. Der er lavet gode korte videoklip, som kan være lærerige at se. Nogle findes også med engelsk og russisk tale/tekst.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.