Kan presse stål og beton væk: Træ kan gøre byggeriet mere bæredygtigt

Landmænd bygger mest med stål og beton. Det vil et nyt firma ændre på.

I Norge, Sverige, Tyskland og England har det i mere end ti år været almindeligt og udbredt at bygge med CLT og limtræ frem for eksempelvis betonelementer i landbrugsbyggerier.

Og nu er tiden kommet til, at de danske landmænd får øjnene op for fordelene ved at inddrage mere træ i byggeriet, mener Rolf Olsen, salgschef hos Woodconstruction A/S.

Firmaet er kun godt fem måneder gammelt, når det deltager i Agromek, men montørerne har adskillige års erfaring med montage.

- I Norge og Sverige har vores montører været med til at implementere CLT-elementer i maskinhuse, kostalde og malkecentre, og de glæder sig meget til at montere hos danske landmænd, lyder det fra Rolf Olsen.

Hurtigere installering

Woodconstruction tilbyder konceptbyggeri med limtræ og CLT-træ. På dansk vil CLT kunne oversættes til krydslamineret træ, og netop CLT kan leveres som massive vægelementer til både ydervægge og indvendige skillevægge.

CLT-elementerne er præfabrikerede og kan oftest leveres 10-12 uger efter, at tegningsmaterialet er færdigt. Monteringen er overskuelig, og derfor kan man i forhold til byggeri med stål og beton forkorte byggeprocessen.

Limtræ og CLT-elementer kan også erstatte stålkonstruktioner og delvist tagkonstruktioner.

- Har man et ønske om en hybridløsning med både træ og stål, spiller vi også gerne ind på det. Vi har ikke en religiøs tilgang til vores træprodukt, siger Rolf Olsen.

Han tilføjer, at firmaets produkter er meget konkurrencedygtige på både pris og konstruktion.

Bæredygtigt valg

Træet har også en bæredygtig profil, idet træet er fældet efter at have indlejret CO2, som bindes i byggeriet. Woodconstructions træ fældes i Østrig og består af europæisk fyrtræ. Der fældes kun træ fra skove i tilvækst, det vil sige hvor der plantes nyt efter fældning.

Rolf Olsen vurderer, at tiden er den rigtige til at slå an i Danmark.

- Der er massivt fokus på bæredygtigheden, og fraset landbruget skal alle større nybyggerier overholde et CO2-krav fra nytår. Så timingen bør være ret god, siger han.

Woodconstruction A/S har flere forespørgsler på byggeri, ligesom man har dialog med større entreprenører om fremtidigt samarbejde.

Emneord Agromek 2022

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.