Kan vi gøre 5.000 køer til hakket kød fremfor biodiesel?
Kan vi udvide mulighederne for nødslagtning, så kvægbruget undgår at aflive nogle køer, spørger ugens klummeskribent på Kvæg Plus

Det er en ganske interessant debat, som chefdyrlæge Kenneth Krogh, LVK, forsøgte at genrejse i sidste uges udgave af LandbrugsAvisen.

Heri åbner den erfarne dyrlæge op for diskussionen om nødslagtninger, som Kenneth Krogh ønsker videre rammer for, end tilfældet er lige nu.

Han anfægter, at for mange køer aflives, fordi landmændene dels er utrygge ved at have køerne liggende i håbet om bedring, dels ikke tør sende dem til slagtning af frygt for en afvisning og evt. bøde fra slagteriets dyrlæge. Presset bliver ikke mindre af, at vognmændene også vægrer sig, fordi de også risikerer at blive medskyldige, hvis dyrene ikke for lov at passere til slagtegangen.

En del af disse køer kunne samles op og undgå turen til DAKA, hvis det blev muligt at skånetransportere dem eller aflive og afbløde dem på gården og så fragte dem til slagteri, mener Kenneth Krogh. Årligt kan det dreje sig om op mod 5.000 køer.

Et spørgsmål om balance

Debatten er vigtig af flere grunde. Dels er der, som Kenneth Krogh antyder, tale om et spild af ressourcer, når dyr aflives i stedet for at blive slagtet. Vigtigt er også afvejningen af dyrevelfærden, hvor en hurtig beslutning om nødslagtning kan skåne koen for flere uger i skåneboks, hvor den måske/måske ikke kommer sig igen?

Men diskussionen balancerer også på en knivsæg. For i hvor  høj grad kan vi forsvare at sende dyr til slagtning, som ikke er 100 pct. i orden? Det er ikke svært at forestille sig en for landbruget dårlig mediehistorie om småhalte køer, som transporteres til slagtning og ender i køledisken. Her skal vi i så fald være skarpe på fagligheden og sagligheden og have opbakning fra myndighederne.

Umiddelbart ligner den oplagte mulighed at aflive og afbløde på gården og så transportere dyret til slagtehuset. Så kan der ikke stilles spørgsmålstegn ved transportens omfang og varighed.

Hvad mener du? Hvad er din proces omkring nødslagtning? Giv gerne dit besyv med i kommentarfeltet herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.