KHL: Grovfoderforbruget kan forbedres med bedre udbyttemåling

Kend dit majsudbytte og træf de rigtige beslutninger, anbefaler KHL.

På de fleste kvægbedrifter er registrering af grovfoderudbytte endnu ikke helt optimalt, hvilket ofte kommer til udtryk ved, at grovfoderforbruget i stalden er for højt eller for lavt.

Sådan lyder det fra Helge Lund, planteavlskonsulent KHL og Christian Raun, driftsøkonomikonsulent samme sted, i en pressemeddelelse.

Nu, hvor majshøsten står for døren, er tiden inde til at få styr på de teknologiske muligheder, som findes i dag.
Metoder til opgørelse af grovfoderudbytte

Der findes flere forskellige metoder med hver sine fordele og ulemper.

Her er nævnt nogle af dem:

  • Flow- og tørstofmåling på finsnitter
  • Bro-overkørselsvægt + tørstofmåling
  • Tælle læs på markniveau og kontrolveje enkelte læs
  • Opmåle rumfang af den færdige stak + tørstofmåling evt. grovfoderanalyse.     

"Når du vælger metode, skal du have for øje, at udbyttemålingerne skal kunne foretages mest muligt nøjagtig med mindst muligt ekstra arbejde," skriver de to konsulenter.

Flow- og tørstofmåling på finsnitter

Mange maskinstationer har investeret i en flowmåler på finsnitteren. Ved en jævnlig kalibrering kan de anvendes, og giver et ganske godt billede af udbyttet målt i kg grønmasse. Ønsker du det, kan udbyttet registreres på markniveau. Desuden er det muligt at data fra flowmåleren kan overføres direkte til mark-online, og dermed er lagret til fremtidig brug og opgørelser.

En flowmåler registrerer kg grønmasse. Du skal være opmærksom på, at der altid vil være et ensileringstab på typisk 2-5 procent. Størrelsen af ensileringstabet afhænger af ensileringen - jo bedre ensileringsforhold des mindre ensileringstab. Desuden vil der være et indlægning- og udtagningstab. Dette tab afhænger af management og forhold omkring stakken.

Registrering af udbytte kan give nyttig viden om udbyttet på de enkelte majsmarker.  Med den korrekte registrering af synlige data i mark-online, kan du, eventuelt i samarbejde med din planteavlskonsulent, nemmere planlægge næste års såning og høst, anbefaler KHL.

Har du udfordringer med overførsel af data til mark-online, kan du altid spørge din planteavlskonsulent til råds. Og med data lagret i mark-online kan konsulenten yde en bedre rådgivning, påpeger KHL-konsulenterne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.