Kjartan Poulsen mødte Paven: Han beder for kriseramte landmænd
140 mælkeproducenter fra hele Europa var idag inviteret til at tage del i onsdagsmessen på Peterspladsen i Vatikanet i Rom, og European Milk Board skal senere i dag i audiens med Paven.

Mælkeproducenter fra hele Europa – fra Frankrig til Litauen – havde taget turen til Rom for at få velsignelse ikke blot af sig selv og deres familie, men også af erhvervet, som står i en vanskelig situation. For når krisen kredser så eftertrykkeligt som mælkeproducenterne oplever det i disse år, så er Paven - og al hans indflydelse - god at have på sine side.

Det er italienske medlemmer af interesse-foreningen European Milk Board(EMB) , der er lykkes med at få Pave Frans og Vatikanet til at bringe krisen blandt mælkeproducenter på dagsordenen og give audiens til 140 medlemmer af EMB. En af dem er Kjartan Poulsen, formand for de danske mælkeproducenter. 

Han var med helt fremme i foreste række, sammen med fire andre fra EMBs hovedbestyrelse, da Paven i forbindelse med messen stoppede ved gruppen med mælkeproducenterne.

Kjartan Poulsen, i den ternede skjorte, var blandt de fem topfolk i EMB, der hilste personligt på Pave Frans. Privatfoto.

"Vi hilste kort på ham og fik mulighed for at forklarer, hvorfor vi gerne ville have Pavens opbakning til at få bedre vilkår for mælkeproducenter i Europa. Vi gav ham i den forbindelse en kurv med mælkeprodukter. Paven sagde til os, at vi skulle blive ved at kæmpe, og at han vil be for mælkebonderne. Han indbød os også til en audiens senere idag (onsdag red.), siger Kjartan Poulsen. 

Kjartan Poulsen forklarer også, at det faktisk er helt usædvaneligt, at en forening, der repræsenterer et erhverv kommer i audiens. Han mener at grunden til, at EMB er blevet inviteret er, at Pave Frans går meget op i at bevare folk i landdistrikterne. 

"Det er mælkeproducenterne en del af, for hver gang der lukket et landbrug, så går 10 arbejdspladser tabt," siger Kjartan Poulsen.

Paven melder sig under fanerne mod madspild Torsdag 18. juni 2015 · 09:49

UNDERTRYKKENDE EKSPORT

Paven har gentagne gange anset det nuværende økonomiske system for at være uretfærdigt, og han har stærkt kritiseret neoliberalismen. EU’s overproduktion og fokus på eksport, der i den nuværende form i Pavens øjne ødelægger bæredygtige kvægbrug i Europa og udviklingslandene.

At der skal æredygtighed i landbruget er i følge en pressemeddelse fra EMB også budskabet fra Paven til mælkeproducenterne.

Når europæiske virksomheder er klar til at indtage de lokale markeder for mejeriprodukter i udviklingslandene og kan ender med at undertrykke den lokale mælkeproduktion  - et emne, som ligger tæt pa Pavens hjerte, da det kan fører til øget fattigdom. 

"Paven taler fra hjertet til os mælkeproducenter," udtaler Romuald Schaber, præsident for European Milk Board og fortsætter 

"Dyder som ydmyghed, bæredygtighed og respekt for, hvad du modtager fra naturen, er en stor del af vores liv. Pave Frans' velsignelse betyder meget for os og har styrket os i vore bestræbelser pa at opnå bedre produktionsvilkår."

Priserne for producenterne i Europa er faldet med 30-40 procent på grund af politisk tolereret overproduktion. I mange lande er prisen kun pa 1,86 kr. pr liter, mens produktionsomkostningerne ligger pa mere end 2,90 kr. Detailhandlen og mejerierne derimod giver betragtelige overskudm, skriver EMB i deres pressemeddelse.

"Mælkeproducenterne i Europa står over for en ekstrem vanskelig situation. Problemerne pa mælkemarkedet ignoreres af politikerne. "Reguleringsordningen Market Responsibility Programme (MRP) foreslået af European Milk Board, som tager fat om overproduktionen, skal implementeres af politikerne i EU. Kun på den måde kan mælkeproducenterne leve af deres arbejde," udtaler Sieta van Keimpema, Vicepræsident for European Milk Board.

Roberto Cavaliere fra interesseforeningen ÅPL i Italien var meget imponeret efter at have talt med lederen af den katolske kirke: "Pave Frans tager et fast standpunkt mod misbrug. Vi skal altså fortsætte denne ubehagelige kamp med den samme kampånd. Vi har brug for bedre grundvilkår pa markedet for mejeriprodukter, så vi og vore familier får en fremtid, og så bæredygtigt landbrug bliver muligt." 

Faktaboks

EMB har medlemsorganisationer i Tyskland, Italien, Frankrig, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Schweiz, Sverige, Irland, Litauen, Letland og Danmark.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.