Klar besked: Mælkeproducent, det er din bedrift og dit ansvar
Ugen på spidsen: En ny og direkte tone i L&F Kvæg handler ikke kun om at give ansvaret tilbage til den enkelte landmand, men også om at kunne levere på den politiske ønskeseddel, vurderer denne uges klummeskribent på Kvæg Plus

»Hvad vil du selv gøre ved det?«

Det var det kontante svar fra L&F Kvæg-formand Christian Lund, da han for nylig under vinterens dialog-rundtur blev konfronteret med en mælkeproducent, der var noget utilfreds med mejeriafregningen.

Christian Lund lagde for så vidt ikke skjul på, at han heller ikke selv var imponeret over den aktuelle mælkepris, og at det også var blevet sagt klart og tydeligt der, hvor han havde mulighed for at gøre sin indflydelse gældende som formand.

Men bag det kontante svar lå også en opfordring til i langt højere grad selv at tage ansvar som mælkeproducent.

Så er man utilfreds med sit andelsejede mejeri, må man forsøge at præge mejeriets kurs fremover gennem debat, møder, valg og eventuelt selv stille op til en post i medlemsdemokratiet. Det rækker ikke at nøjes med at brokke sig eller håbe, at andre klarer opgaven.

Din bedrift, dit ansvar

Det samme skete, da en mælkeproducent på et andet dialogmøde efterlyste en fælles indsats for at gøre håndværkere opmærksomme på smitterisikoen, hvis de kører fra stald til stald.

Jo, det kunne der godt være behov for, svarede Christian Lund, men først og fremmest må den enkelte mælkeproducent selv tage ansvar for sin smittebeskyttelse og sætte præcis de grænser for færdslen ind og ud af staldene, som han ønsker.

»Jeg gider faktisk ikke høre alle mulige undskyldninger for ikke at gøre det, for det er den enkelte landmand selv, der sætter dagsordenen hjemme på sin ejendom«, føjede han til.

Noget for noget i politik

Christian Lund har ikke kun en ny, forfriskende og direkte tilgang til tingene, men faktisk også nogle klare pointer om at tage ansvar for sin bedrift. Og derigennem også være med til at tage ansvar for hele kvægbruget, så der bliver leveret på en række mål.

Blandt disse mål er udryddelse af salmonella i kvægbruget. Det kommer kun til at ske, hvis der i endnu højere grad gøres en indsats ude på den enkelte bedrift.

Men de direkte og kontante formandsmeldinger skal også ses i sammenhæng med det politiske arbejde og en erkendelse af, at der hersker en noget-for-noget-politik. Lidt forenklet: Hvis kvægbruget har ønsker om bestemte politiske lettelser, så må kvægbruget også levere noget af det, politikerne efterspørger.

Dermed er det sidste mand, der bestemmer hastigheden, og derfor skal det personlige ansvar frem i argumentationen, hvis kvægbruget skal flytte sig.

Claus Solhøj, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.