Klimapulver til køer virker også i danske forsøg

Et lille drys 3-NOP i foderet og så udleder køerne mindre af den klimaskadelige metan.

Stoffet 3-NOP, der ude i verden har vist lovende resultater i forhold til at reducere metanudledningen fra køer, har nu også vist gode resultater under danske forhold. I de indledende forsøg blev udledningen af metan reduceret med 28-40 procent pr. kg EKM og 20-25 procent pr. kg tørstof.

Det skriver Kvæg Special, der udkommer 13. oktober.

Dermed tyder alt på, at danske mælkeproducenter snart kan nedsætte deres klimapåvirkning markant.

For nyligt viste resultater fra Pen State University i USA, at stoffet kan nedsætte metanudledningen med 36 procent. Effekten vil dog ifølge professor Peter Lund fra Aarhus Universitet være afhængig af hvilken sammensætning af foder, man bruger, og derfor er stoffet også under afprøvning i Danmark. I foråret lavede man indledende forsøg med fire vomfistulerede køer og der er netop startet nye forsøg op med 48 køer.

»Vi er nødt til at se, hvordan det virker på en dansk ration med 60 procent grovfoder med majsensilage og kløvergræsensilage som de dominerende grovfodermidler. Vi tør ikke bare overføre udenlandske resultater, for fodertypen og NDF (fiberfraktionen, red.) er også vigtig for effekten«, siger han.

Ukendt pris

Royal DSM, det hollandske firma, som markedsfører 3-NOP, har ifølge kommunikationsansvarlig, Nelleke Barning, søgt om godkendelse af 3-NOP i forskellige doser og forventer, at det i en dansk ration vil være 1,5-2,5 gram pr. dag afhængig af rationens sammensætning.

DSM vil ikke oplyse priser, for selskabet sælger til grovvareforretninger, der vil tilføje deres fortjeneste, og derfor kender selskabet ikke landmandsprisen.

Nelleke Barning formoder, at det også økonomisk set vil være fordelagtigt for landmænd at bruge 3-NOP.

»Forbrugerne kræver mere bæredygtige produkter, og slagterier og mejerier er nogle steder begyndt at betale tillæg for mælk og kød produceret på en mere bæredygtig måde, så det bør landmændene kunne få gavn af«, siger hun.

Samtidig peger hun på, at landmænd, der sparer metan med 3-NOP, evt. vil kunne sælge besparelsen på det frivillige marked for CO2-kvoter.

Læs mere i KVÆG Special, der udkommer 13. oktober

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.