Klovbeskærere tager afstand fra formalin
Landmænd, som anvender formalinholdige klovmidler, får nej til klovbeskæring fra forening.

Det bliver et klart og tydeligt nej til at udføre klovbeskæring i besætningen, hvis der anvendes formalinholdige klovmidler til klovpleje.

Det slår formand for de danske klovbeskærere, Jesper Danielsen, fast.

Ifølge klovbeskærernes forening, som tæller op mod 80 danske klovbeskærere, anvendes der formalinholdige klovmidler på flere bedrifter, selv om formalin ifølge Seges Husdyrinnovation er kræftfremkaldende og kan give allergiske hudreaktioner.

Passer på helbredet

Jesper Danielsen har kendskab til mindst et medlem, som har udtrykt utilpashed ved at klovbeskære i en besætning, hvor der blev anvendt formalinholdige klovplejemidler.

»Han kunne tydeligt mærke det på luftvejene. Han fik åndedrætsbesvær, og når vi samtidig ved, at der er en sammenhæng over til kræft, siger vi fra foreningens side nej til at arbejde hos kvægbrugere, der anvender formalinholdige produkter«, siger Jesper Danielsen.

Ikke dokumenteret effekt

Seges Husdyrinnovation støtter op om klovbeskærernes modstand mod at arbejde, hvor der anvendes formalin. Seges peger endvidere på, at der ikke foreligger dokumentation for, at formalin er væsentligt bedre end andre midler til klovbade eller sågår rent vand og sæbe.

Jesper Danielsen anbefaler da også, at man udfører klovpleje med spuling af klovene en eller to gange ugentlig med rent vand.

»Det er den simple fremgangsmåde i de fleste besætninger, som jeg selv servicerer. Og vi er trods alt nede på kun at have 10-12 pct. digital dermatitis i de besætninger«, påpeger han.

Spuling med vand kan ske ved at genne køerne gennem malkestalden. Det tager ekstra tid, men vandet er en billig ressource, påpeger Jesper Danielsen.

»Og så gælder det om at tage pludselig halte køer med det samme. De skal ikke gå med problemer. Få en klovboks eller faciliteter til at løfte klovene op, så der kan lægges en forbinding med salicylsyre«, lyder hans erfaring.

Faktaboks

God klovpleje:

  • Vask med vand en eller to gange om ugen, eksempelvis ved at spule klove i malke-stalden.
  • Hold gulve rene og tørre.
  • Læg forbindinger på pludselig halte køer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.