Betalt indhold af MS Schippers

Klovsundhed har afgørende betydning for levetiden

”Min forventning er, at det vil give en forskel på én til to laktationer på en gennemsnitlig ejendom, hvis der ikke er klovproblemer blandt kvæget”.

Mange mælkeproducenter er udfordret af klovproblemer. I artiklen giver kvægdyrlæge og europæisk specialist i kvægsundhed hos Royal GD, Menno Holzhauer, sit bud på hvordan klovproblemer kan behandles og forebygges.

Hvordan er udviklingen i klovproblemer procentvis målt på mælkebedrifter i de seneste år?

”Det er i de seneste år ikke lykkedes os at reducere antallet af klovproblemer strukturelt På en gennemsnitlig mælkebedrift har mellem 20 og 30 procent af køerne et alvorligt klovproblem. Det er den samme procentdel som for 20 år siden. Derfor kan du sige at vi, baseret på dataene i de seneste år, næppe ser nogen forbedring i klovsundheden”.

Hvad er konsekvenserne af klovproblemer på levetiden?

”Konsekvenserne af klovproblemer har stor indflydelse på kvægets forventede levetid. Min forventning er, at det vil give en forskel på én til to laktationer på en gennemsnitlig ejendom, hvis der ikke er klovproblemer blandt kvæget. Med hensyn til levetid er klovsundhed en af de største nøglefaktorer. Du ser ofte, at mælkeproducenter er nødt til at lade malkekøer slagte, fordi de ikke bliver drægtige, men ofte er et klovproblem årsagen. Køer kommer ofte ind i den negative energibalance på grund af klovproblemer, fordi de taber sig for meget i overgangsperioden, og derefter ofte ikke udviser tegn på brunst. For mælkeproducenterne er der faktisk en stor chance for, at køernes levetid forlænges ved at tage hånd om klovproblemerne. Derved producerer vi også mælk fra sunde køer” fortæller Menno Holzhauer.

Hvad er Digital dermatitis?

”Digital dermatitis er en smertefuld infektion i overhuden, der ses på undersiden af benene. Vi siger ofte, at digital dermatitis er et klovproblem, men i virkeligheden er det en hudlidelse. Det skyldes en anaerob bakterie, der befinder sig godt i et iltfattigt miljø. Du kan forestille dig, hvordan bakterien trives og vækster, når der sidder tørret gødning fast på kloven”.

”Digital dermatitis forårsages af Treponema-bakterien der findes i inficerede køer, der bærer på bakterien. Man ser ofte, at når modstandskraften reduceres hos raske køer i flokken, øges modtageligheden for digital dermatitis. Sådan spredes digital dermatitis, hovedsageligt fordi inficerede køer går hen over spalterne og derved forårsager øget krydskontaminering. Beviset herfor ser vi også i praksis. Når køer har været på græs i lang tid, falder antallet af dyr med digital dermatitis kraftigt”.

Hvor befinder bakterierne, der forårsager denne infektion sig?

”Når vi taler om klovinfektioner, taler vi ofte om digital dermatitis. Det er ofte sådan, at når vi ser flere forekomster af digital dermatitis i en bedrift, ser vi også flere tilfælde af flere ildelugtende klove og klovspaltebetændelse. Hygiejnen i bedriften er yderst vigtig, en af mine amerikanske kollegaer fortalte mig, at klovinfektioner kan undgås med "hygiejne, hygiejne og hygiejne". Renligheden af koens klov og spalterne er udgangspunktet herfor. Det er også vigtigt, at spalterne er tørre. Derudover er selvfølgelig vigtigt, at modstandskraften hos koen er god. Klovsundhed har afgørende betydning for levetiden ”Resultatet af arbejdet med at forbedre klovproblemerne på mælkebedrifterne har ikke rigtigt forbedret sig de seneste tyve år. Min forventning er, at det vil give en forskel på én til to laktationer på en gennemsnitlig ejendom, hvis der ikke er klovproblemer blandt kvæget. ”, fortæller Menno Holzhauer”.

Hvad er fordelene ved at bruge formalin til forebyggelse af klovinfektioner?

”Formalin desinficerer huden på kloven og gør klovspalten lidt hårdere. Det er effektivt til at dræbe bakterier, der forårsager klovinfektioner i et urent miljø”.

Hvilket råd giver du til hyppigheden af præventiv klovbeskæring?

”Forskning har vist, at strategisk beskæring er klart bedre end behandling af flokken to gange årligt. Rådet ved strategisk beskæring er, at gøre det i starten af goldperioden og på den 90. dag af laktationen. Dette budskab giver vi også klovbeskærerne. Vi ser nemlig, at de fleste klovproblemer opstår i de første to måneder efter kælvning. Hvis du sørger for, at køerne står på velplejede klove på tidspunktet for kælvningen, har du mindre risiko for, at der opstår problemer”.

Hvilke forskrifter har mælkebedriften når det angår klovpleje?

”Forskrifter er organiseringen af mælkebedriften. Du skal nemt kunne udføre dit arbejde, det er vigtigt, at det er helt simpelt at kunne adskille køerne fra hinanden. Derudover har en mælkeproducent brug for en god klovplejeboks, der mere eller mindre ligner den boks, som klovbeskærere arbejder med. Hvis du får arrangeret godt, kan du gøre arbejdet meget lettere for dig selv. Det er vigtigt, at mælkeproducenten drøfter, hvordan han beskærer sine køers klove, med sin klovbeskærer, og om han gør det på den rigtige måde. Der kan nemt snige sig en fejl ind i rutinen” forklarer Menno Holzhauer.

Hvordan kan mælkeproducenten overvåge klovsundheden hos sin besætning?

”Mælkeproducenter og/eller klovbeskæreren kan registrere deres observationer i Klovrisk eller andre klovregistreringssystemer. På denne måde får du overblik, og kan nemt overvåge din besætnings klovsundhed og se, hvordan klovsundhed udvikler sig i bedriften. Mælkeproducenter kan også overvåge klovsundheden via tankmælksundersøgelse, dette gøres fire gange årligt. Dette kræver ikke en særlig indsats, med testresultatet kan du se, om de grundlæggende forskrifter bliver overholdt. Her kan du overvåge mineralbalancen hos køerne når det gælder biotin zink og mangan, som er grundlæggende elementer for en sund og god klovspalte. Hvis der er styr på dette, har du mindre risiko for problemer med klovspalterne”.

”Derudover kan du overvåge niveauet af digital dermatitis i din besætning via tankmælk. Hvis det er højt, ved du, at der er et højt smittetryk hvad angår digital dermatitis, og mange køer med digital dermatitis i udbrud”.

Har du andre tip til mælkeproducenter?

”Indstillingen af sengebåse er også vigtig. Det er vigtigt, at køerne lægger sig hurtigt, når de er i båsen. Når vi kommer ind i en stald, er vi meget opmærksomme på at observere, hvor stor en procentdel af køerne, der står op i sengebåsen, og hvor stor en procentdel der ligger ned. Normen er, at 85 procent af køerne i sengebåsene ligger og tygger drøv” slutter Menno Holzhauer.

Ønsker du yderligere information om HyCare? Se mere på vores hjemmeside!

Faktaboks

Menno Holzhauer er kvægdyrlæge og europæisk specialist i kvægsundhed hos Royal GD. Han har arbejdet med klovsundhed i over tyve år. Hans arbejde består hovedsageligt af forskning og overvågning af klovsundhed og i rådgivning af dyrlæger og mælkeproducenter.

Emneord sponsoreret, MS Schippers, digital dermatitis, klovproblemer, hudlidelse

Betalt indhold af MS Schippers

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.