Koens bøvser skal afsløre fodereffektiviteten

Forskere fra Aarhus Universitet arbejder sammen med Viking Genetics på et nyt projekt, der skal være et værktøj til at udpege de mest fodereffektive og miljøvenlige køer.

Forskere fra Insitut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet arbejder sammen med Viking Genetics på et spændende nyt projekt.

De vil udvikle og implementere et selektionsværktøj, som skal gøre det muligt at udvælge de mest fodereffektive og miljøvenlige køer.

Måling af foderoptagelse på enkeltkøer på kommercielle kvæggårde er dyrt og egner sig kun til forskningsfaciliteter og i mindre skala.

Forskerne vil i stedet måle på egenskaber, der har en sammenhæng med foderoptagelse og ved at kombinere data om egenskabers arvelighed og deres indbyrdes arvelige sammenhænge.

Egenskaber, som kan give forskerne den nødvendige viden, såkaldte indikatoregenskaber, er koens ånde - det vil sige bøvser - mælke- og blodprofiler fra koen samt koens adfærd og aktivitet. Disse egenskaber er arvelige og kan måles præcist og i større skala.

Man ved, at op til 10 pct. af den engeri, som en ko udskiller, udgår som metanholdig bøvs. Hvor meget metan koen bøvser styres af arv og miljø. Selektion for lavere udskillesle af metan vil samtidig føre til udvælgelse af mere fodereffektive køer og/eller give køer, der har mere energi til andre ting, såsom eksempelvis produktion. 

Når man kan selektere køer med lavere foderforbrug, uden de går ned i mælkeproduktion, selekterer man automatisk efter køer, der udleder mindre metan - og det gavner miljøet. 

Projektet løber over fire år, og har et samlet budget på 26 mio. kr. Fødevareministeriets Grøn Udviklings- og Demonstrationsprogram har bevilget 15 mio. kr. Projektet hedder Robust and efficient dairy cows (REFICO) og ledes af Viking Genetics.

Emneord foder, dyrevelfærd, miljø

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.