Koens klimaudfordring er guf for Georg Gearløs-typerne

Hvidløg, oregano, citrongræs, tang. Der er mange midler i spil til at bringe koens klimabelastning ned. Det lover godt, vurderer ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Det er da lige det, som får koen til at producere mindre methan.

Sådan tænkte jeg igår aftes, da jeg åbnede for krydderiskabet i forbindelse med forberedelsen af aftensmaden.

Hvidløg - både som pulver og friske fed - var der. Tørret citrongræs og ditto oregano. Alt sammen krydderier eller methan-nedsættende midler, hvis man tror forskningen og undersøgelserne fra den store Verden.

Godt nok har danske forskere fundet, at effekten af oregano er yderst tvivlsom. Men andre steder - under andre undersøgelsesformer - finder man frem til en anden konklusion.

Senest hævdede Burger King at fodring med citrongræs kan reducere koens methanproduktion ganske betydeligt og dermed bringe burgerkædens hofretter ganske meget tættere på at være klimaneutrale.

Så har vi set den med, tænker jeg og mit synspunkt deles af professor Peter Lund, AU, som forsker i methanproduktion. Ligesom jeg ønsker han at se nærmere på forsøgssetuppet, som kommer frem til den nye konklusion. Er det bevist ved rigtige forsøg med rigtige køer eller er det laboratorie-resultater i petriskåle?

Nogle forsker også i tang, og dette menes også at have en nedsættende effekt på koens produktion af methan.

I det hele taget giver koens klimaudfordring arbejde til mange. Lige fra professorer til mere eller mindre Georg Gearløs-typer, som jagter midlet. Foruden æren og omtalen er der også ganske mange penge at tjene for den eller de, som finder det helt rigtige produkt.

Lad os håbe

Selvom vi med god ret tillader os selv at være kritiske overfor de nye 'vidundermidler', så giver arbejdet med at udvikle et 'pulver' en spirende forhåbning om, at noget er på vej, som kan hjælpe køerne.

Måske er det et krydderi, vi allerede kender og har stående i køkkenskabet? Måske er det et syntetisk fremstillet produkt, som bringer os tættere på målet om at blive klimaneutrale.

Skulle midlet vise sig at være syntetisk skal vi og afsætningsvirksomhederne måske allerede nu øve os på, hvordan vi forklarer det til forbrugerne. Det klinger trods alt bedre at sige, at et allround krydderi har gjort mælken og bøffen klimaneutral end et drys hvidt pulver.

Hvad tænker du? Hvad er på vej? Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.