Kommer der efterbetaling til ærter og havre hos DC og Arla?

Det er et ganske interessant skridt, som Danish Crown tager i løbet af måneden, når slagterikoncernen lancerer flere ikke-animalske produkter, mener ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Først og fremmest er det interessant, fordi Danish Crown er et slagteri, som er sat i verden for at forarbejde andelshavernes grise og kreaturer og opnå den bedste pris for produkterne. Man kan derfor ikke fortænke andelshaverne i at pege på den interessekonflikt, som må opstå i salgsafdelingen, når man fremover skal markedsføre kødet fra grisene og kreaturerne og planteprodukterne. Kan man tale begge produkttyper op på én gang?

Lanceringen er også interessant, fordi ganske meget peger på, at planteprodukterne kommer til at spille en større rolle hos forbrugerne i de kommende år. Der er derfor utvivlsomt kundekroner at jagte og hvorfor skal Danish Crown ikke gribe chancen for at erobre en del af markedet i stedet for at sidde tilbagelænet med armene over kors og se ordrerne flyve afsted til andre aktører?

Situationen er den samme hos Arla, hvor mejeriet tidligere har lanceret blandt andet havredrik for at fastholde Arlas plads i køleskabet hos dem, som vælger mælken fra i større eller mindre omfang. Her udløste plantelanceringen også spørgsmål om det er en opgave for et mejeri at producere ikke-mælk?

Der venter derfor interessante diskussioner såvel internt som eksternt for andelsselskaberne. Fra svineproducenternes side lyder det, at planteprodukterne er en kærkommen lancering, hvis de betyder, at afregningspriserne på kødet stiger. Fra mælkeproducentforeningen har der indtil nu været en klar distancering til plantedrikkene, som man ikke mener, er noget et mejeri bør beskæftige sig med.

Skal man pege på et parameter, som andelsselskaberne kan optimere på i forhold til planteprodukterne må det være at skabe mulighed for, at det er andelshavernes afgrøder, der indgår i planteprodukter fremfor blandt andet importerede råvarer. Det vil styrke lanceringen og fortællingen, at der står konkrete landmænd bag. 

Om det så åbner op for, at der også skal udbetales restbetaling for havre og ærter er en anden diskussion.

Hvad synes du? 

Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.