Kommune balancerer på knivsæg - anbefaler bestemt fodermiddel til køer

Ugen på spidsen: Skive Kommune har opfordret sine kvægbrugere til at dyrke græs fremfor majs og korn. Det vil være bedre for miljøet, mener kommunen.

Jeg hører fra tid til anden kvæg- og planteavlsrådgivere duellere som unge haner, når de skal afgøre, hvem der i bund og grund bestemmer, hvad køerne skal fodres med.

Er det hensynet til køerne eller marken man skal tage, er slagsmålets kerne. Heldigvis lander de ofte et kompromis med ’hvad der er bedst på denne ejendom’.

I sidste uge lukkede Skive Kommune dog en tredje hane ind i hønsegården, idet kommunen kom med en forsigtig opfordring til sine kvægbrugere om at dyrke mere græs på bekostning af majs og korn.

Ændringen i markplanen skal sigte mod at forbedre miljøet i kommunen, og ifølge kommunen bør en omlægning kunne ske uden at reducere husdyrproduktionen.

Er det et skråplan?

Regler for fodring af køer er ikke nyt. Økologerne har en grænse for forhold mellem tilskudsfoder og grovfoder, og producenterne af non-GM mælk må i sagens natur ikke fodre med GM-holdige fodermidler.

Men der alligevel nyt, at en kommune opfordrer til fodring med et fodermiddel.

Om kommunen har ret i, at ændringen fra majs/korn til græs kan afværge miljøproblemer, ved jeg ikke. Men undersøgelser har påvist en betydeligt højere udvaskning af kvælstof fra majsmarker i forhold til græsmarker, så kommunen har forskningen på sin side.

Der er ikke i nyere tid forsket alene i græsbaseret fodring til køer, og derfor bør man måske tage opfordringen fra Skive Kommune med, når de danske forskningsinstitutioner fastlægger de kommende års husdyrforsøg.

Fra forsøg på Aarhus Universitet ved vi dog allerede, at køer sagtens kan give mælk på græspulp, som er restproduktet, når friskt græs presses til en tynd og en mere fast fraktion. Den industri er endnu i sin vorden og den kan landmændene i Skive Kommune ikke vente på.

De har brug for at få støvet deres viden af om fodring md græs, hvis de vil imødekomme kommunens ønske.

Den innovative mælkeproducent vil sikkert tænke, at der også er en mulighed for at markedsføre mælken som noget specielt, fordi køerne spiser mere græs end gennemsnittet. Den tanke dyrkes allerede af Thise Mejeri, som har lanceret konceptet græs-mælk.

Flere økologiske og konventionelle mælkeproducenter har allerede bevist, at det er muligt at få køerne til at malke godt og meget alene på græs som grovfoder, så det ligger vel lige for, at Skive Kommunes landmænd slår sig på græsset. Eller gør det?

Hvad mener du? Har du erfaring med fodring med græs som det eneste grovfoder?

 

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.