Konsulent advarer: Majsen løber stærkt disse dage

Følg majsens udvikling tæt, for den modner stærkt i varmen.

Det går stærkt i majsmarkerne i øjeblikket.

Det varme septembervejr sætter ekstra tempo på majsens udvikling, og det bør majsdyrkerne tage bestik af ved at følge modningsprocessen tæt, mener Martin Mikkelsen, Landskonsulent hos Seges, Planter og Miljø.

Han peger på, at især de tidlige sorter modner meget hurtigt lige nu, og det giver flere visne blade på stænglerne.

»Landmændene skal følge majsplanterne meget nøje lige nu, for modningen går stærkt. Det velkendte råd om at knække kolber over og presse på de midterste kerner holder stadig. Kan man lige akkurat klemme en dråbe saft ud, har majsen nået 32 procent tørstof er høstmoden. Man bør helst ikke gå over 34 procent tørstof,« lyder Martin Mikkelsens velkendte majs-råd.

Udbytte over normalen

Han vurderer, at høsten tegner til at blive bedre end middel.

»Majsen står godt de fleste steder og har virkelig præsteret godt ud fra de gode vækstbetingelser. Den høje solindstråling i maj måned er årsagen til, at mange majsplanter har to kolber,« fortæller Martin Mikkelsen.

Derfor skal man som landmand heller ikke være bekymret for kvaliteten, selvom majsplanterne er højere i år end normalt.

»Den øverste kolbe er måske knap så stor i år, men stivelsen skal nok være dér, fordi der er to kolber, som det ser ud til, at der kommer kerner i.« mener Martin Mikkelsen.

Han anbefaler en snitlængde på 9 til 10 mm, at knivene er skarpe og ligger tæt til modskæret. Man bør starte med de mest modne majs og slutte med de mindst modne.

I stakken skal majsen lægges ud og køres omhyggeligt sammen i tynde lag. Man bør køre to timer i stakken efter sidste læs er jævnet ud, så overfladen er fuldstændig jævn og fast, mener han.

Flere overvejer kolbemajs i år, og her råder Martin Mikkelsen til, at man sætter arealerne med bedste kolbeudvikling af til kolbemajs. Den kan sædvanligvis høstes tre til fire uger efter høst af majshelsæd, når den sorte plet er synlig ved kernernes tilhæftningssted.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.