Konsulent: Du må aldrig acceptere en dårlig græsmark - det skal du gøre

Af Ove Rugager Madsen, kvægkonsulent, LMO

Græsmarkerne vil snat begynde at grønnes, og du kan begynde at give dem et tjek.

Det har været et vådt efterår og vinter. Det betyder, at hvor dyrene har gået ude, kan der være store arealer, som er trådt op og kræver en kærlig hånd her i foråret.

Vurdér dine græsmarker

Det er vigtigt, at du får vurderet dine græsmarker, især de ældre. Der skal ikke være større pletter med dødt græs eller bar jord på grund af optrædning, medmindre der er en meget aktiv hvidkløverbestand, som kan ”fylde hullet”.

Der må ikke mangle mere end 5 procent af planterne på arealer med rent græs og højest 10 procent på arealer med kløvergræs. Du kan tælle antallet af græsplanter (både græs og kløver) i sårækken.

Der skal være 20-25 planter pr. meter sårække i slætmarker og 30-40 i marker til afgræsning.

De steder, hvor plantedækket ikke er i orden, skal marken lægges om. Der må ikke være ret mange pletter større end en gummistøvle størrelse 45 - for at citere en afgået landskonsulent.

Du skal dog lige sikre dig, at din fodersituation er i orden og overveje, hvordan du bedst får en ny græsmark. Den hurtigste måde er ved at udlægge det nye græs i en grønafgrøde, grønbyg eller grønært, som kan høstes fra midten af juni

Hvis der er en tynd bestand af græs med mindre bare pletter i marken, eller marken bare ikke kan undværes, kan den i visse tilfælde repareres ved isåning. Det gælder især yngre græsmarker.

Vores erfaring er, at det sjældent kan svare sig at så noget i ældre kløvergræsmarker, da udbyttet af isåningen bliver for dårligt.

På lettere jord kan isåningen ske med en almindelig radsåmaskine, hvis såskærene strammes godt op, og der tromles bagefter. På svære jordtyper bør der anvendes en såmaskine med skiveskær.

Brug en tidlig blanding, hvis græsmarken skal ligge i flere år, og brug italiensk rajgræs eller hybridrajgræs, hvis den blot skal holde denne sæson.

Strigl græsmarken

Acceptér aldrig en dårlig græsmark! – eller sagt på en anden måde ”er du i tvivl så pløj”.

Har du en græsmark, som var rigelig lang fra efteråret af, kan det være gavnligt at strigle græsmarken, så du kan få fjernet vissent græs, så der kan komme lys og luft til planterne. Pas på ikke at ødelægge hvidkløverens udløbere alt for meget.

Græsset skal være tørt, når der strigles, så det kan smuldre.

På efterårsudlagt græs og på mildere jordtyper vil det være fornuftigt at få tromlet arealet for småsten, som er løftet op af frosten.

Hvis der er muldskud, skal de jævnes. Kør dog først, når jorden er så tør, at traktoren ikke laver skade på græsmarksplanterne.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.