Konsulent: Køb nitrifikationshæmmere til gyllen frem for ekstra gødning
Nitrifikationshæmmere reducerer risikoen for udvaskning af kvælstof.

Landmænd, der dyrker majs på sandjord i Jylland, bør hellere bruge 200 kr. på at tilsætte nitrifikationshæmmere til gyllen, end at bruge 200 kr. på at købe ekstra gødning til majsen.

Det var hovedbudskabet på et indlæg om nitrifikationshæmmere på Plantekongres 2016.01.22

Ved at tilsætte nitrifikationshæmmere til gyllen frigives det kvælstof, der er i gyllen, over en længere periode. Dermed reduceres risikoen for udvaskning af kvælstof i nedbørsrige år.

Netop nedbør er da også forklaringen for, at det er mest oplagt at bruge nitrifikationshæmmere i Jylland.

En granskning af vejrdata fra de seneste 20 år viser nemlig, at der i 11 ud af 20 år er faldet så meget regn i maj, juni og juli, at der har været stor risiko for udvaskning for sandjord i Jylland. På Sjælland har det kun været tilfældet i tre ud af 20 år.

Brugen af nitrifikationshæmmere er især relevant i majs og roer på sandjord. Her viser forsøgene, at udbytterne kan øges med 0-5 afgrødeenheder pr. hektar.

I kartofler dyrket på sandjord har forsøgene vist merudbytter på 0-20 hkg pr. hektar ved brug af nitrifikationshæmmere.

I vårbyg og vinterkorn viser forsøgene, at brugen af nitrifikationshæmmere er mindre interessant.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.